Kada je pre nekoliko dana potpisnik ovih redova dobio potpisani primerak romana „Devet“ (romana u ilustrovanim pričama) čiji je autor Slavimir Stojanović Futro, osetio se privilegovanim.

Ne samo zato što je Futro jedan od najpoznatijih živih dizajnera – slobodno možemo reći – u svetu, nego i zato što je za taj roman urednik kuće Ammonite, Goran Stojičić, rekao da je u pitanju remek delo. 

I zaista – tako je.

Na nešto više od 250 stranica spakovano je 47 priča koje odslikavaju život čoveka za kog svet tvrdi da je živi genije.

Tih 47 priča prati isto toliko fantastičnih ilustracija, sa potpisima najznačajnijih dizajnera, grafičara i ilustratora, sa kojima se Futro (gle čuda) – lično poznaje: od Lazara Bodrože (dizajnera i režisera filma Ederlesi Rising), preko Nenada Cizla, jednog od najvećih umetnika sveta među 30-godišnjacima, sarajevskog dizajnera Harisa Jusovića i Jane Oršolič, docentkinje na Fakultetu primenjenih umetnosti, do Jovana Trkulje, umetničkog direktora projekta Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture.

 

Futro u razgovoru sa Karlom Astrahanom, piscem Paganske knjižare

Futr(o)ov roman Devet daje ogoljenu, svedenu, minimalističku sliku života dizajnera po imenu Sava Nikolić (alterego?).

Sliku koja pokazuje buntovništvo i pomirljivost, pobede i poraze istim intenzitetom i istom količinom iskrenosti.

Sliku koja prikazuje sve elemente života: od onih najlepših, do onih najmračnijih, najtežih.

A zna se koliko život može da bude surov, koliko ume da se igra sa našim životima, pa nam u jednom danu spakuje i smrt (roditelja) i rođenje (deteta).

Roman Devet koji potpisuje Slavimir Stojanović Futro toliko je jednostavno napisan da vas ne pušta da okrenete glavu, da napravite predah od konzumiranja slova i ilustracija. Ne da vam da zapalite cigaretu, da pogledate vesti. Jednostavno vam govori: „Pročitaj me. Sad.“

Govori vam kratkim i jednoznačnim rečenicama. Minimalističkim, kom je Futro očito veran – bez obzira da li se radi o dizajnu ili o pisanoj reči.

Čovek koji je napravio novi logo Narodnog muzeja, čovek koji je dobio više od 300 najznačajnijih domaćih i svetskih dizajnerskih nagrada, osoba koja je podigla lestvicu vizuelnih standarda u ovom delu Evrope, nije nova u svetu književnosti.

Futro se najpre oprobao u valjda najtežoj formi: Pisanju za decu. Napisao je i ilustrovao priču o devojčici po imenu Singi Lumba, koja je bila apsolutni hit na prethodnom Sajmu knjiga u Beogradu.

Budite sigurni da će ove godine na Sajmu knjiga – Devet – roman u ilustrovanim pričama Slavimira Stojanovića Futroa biti u samom vrhu interesovanja publike.

Roman Devet u izdanju Ammonite Books možete kupiti u svim knjižarama Delfi ili poručiti preko internet stranice ove izdavačke kuće. 

Aleksandar Bećić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

200 Shares
Share200
Tweet
Pin
Share
Share