Nagrađivani književnik i urednik časopisa „Gradina“ Zoran Pešić Sigma preminuo je u 59. godini u Nišu.

Sigma je preminuo juče, a u Niškom kulturnom centru u kojem je radio, ističu da je njegova smrt gubitak za književnost i kulturu Niša i Srbije koji je nemerljiv i da će se odraziti u vremenima pred nama.

Zoran Pešić Sigma je rođen 1960. godine u Beloj Crkvi, a školovao se u rodnom gradu i u Nišu.

Bio je urednik i v.d. direktor Studentskog kulturnog centra u Nišu od 1985. do 1990. godine, potom je do 1999. radio u Domu kulture Niš kao urednik filmskog programa, a bio je i urednik Niškog analitičara, letopisa kulture Niša i glavni urednik programa.

Radio je u Niškom kulturnom centru, bio je urednik časopisa za književnost, umetnost i kulturu „Gradina“. Bio je član Srpskog književnog društva.

Dobitnik je više nagrada i priznanja, među kojima su Sterijina nagrada za najbolji dramski tekstcrnogorska nagrada „Miodrag Ćupić“, kao i prestižna književna nagrada “Biljana Jovanović”.

Pisanjem proze i poezije bavio se od školskih dana i objavio nekoliko zbirki pesama i proznih dela. Oprobao se i kao dramski pisac, a njegov prvi tekst koji je realizovan, je predstava „Ulica usamljenih automobila“, koji je nagrađen na festivalu Sterijino pozorje.

Nagrađeni tekst Ulica usamljenih automobila svoju scensku praizvedbu imao je 11. marta 2018. godine u Narodnom pozorištu Niš u režiji Đurđe Tešić. Predstava je izvedena na 63. Sterijinom pozorju u čast nagrađenih.

Komemoracija će biti održana u četvrtak, 19. septembra u velikoj sali Niškog kulturnog centra od 11 sati, a sahrana je u 14 sati na niškom Novom groblju.

Tekst: Južne vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

28 Shares
Share28
Tweet
Pin
Share
Share