Znamo: kada neko počne tekst sa floskulom „ta i ta sala bila je premala za sve one koji su želeli…“ pomislite da novinar nema talenta. Ali, sala Muzeja Jugoslovenske kinoteke zaista je bila prepuna onih koji su došli da vide Rajka Grlića.

Razloga za to bilo je na pretek: Em je predstavljena knjiga „Neispričane priče“ ovog velikog sineaste, em je posle promocije prikazan njegov poslednji (aktuelni) film Ustav Republike Hrvatske u kom je fantastičnu rolu odigrao naš pokojni Nebojša Glogovac.

 

Prepuna sala Muzeja Jugoslovenske kinoteke

Ko je Rajko Grlić, pitaju se mlađi čitaoci: Veliki reditelj. Baš veliki reditelj nekadašnje kinematografije: Čovek koji je, uz „Ustav“, potpisao filmove „Karaula“, „U raljama života“, „Samo jednom se ljubi“…

A sada je i književnik.

O njegovim neispričanim pričama govorili su reditelj Goran Marković, novinar Teofil Pančić, direktor Jugoslovenske kinoteke Jugoslav Pantelić i filmska kritičarka Sandra Perović.

 

S leva na desno: Teofil Pančić, Goran Marković, Branko Cvejić, Sandra Perović, Rajko Grlić, Jugoslav Pantelić

„Ne volim ljude koji puno pričaju o sebi, ne volim rijalitije, ne volim biti egzibicionista, i sve sam to prekršio knjigom ’Neispričane priče’. A sve je počelo od mojih zabeleški pisanih zaista za mene, bez ikakve potrebe da budu dobro pisane, ili lepe, ili nekom čitljive, jer su pisane kao podsetnik. U jednom trenutku sam samo pomislio da možda zbir tih zabeleški koji se nalazi u kompjuterskom fajlu može mojim unucima jednog dana otkriti, ako ih slučajno bude zanimalo, šta sam to radio i da imaju neki osećaj prošlosti o toj našoj porodici“, rekao je Grlić.

„Knjiga je u mom životu od početka!“, naglasio je autor.

„Neispričane priče“ su neka vrsta autobiografije, opisujući druge ljude i događaje ova knjiga otkriva pametnog i hrabrog čoveka.

„Da nije veliki reditelj, bio bi sigurno značajan pisac, a opet da nije bio reditelj, ne bi bilo ove knjige i mi nikada ne bismo otkrili šta se dešava u duši čoveka koji se bavi ovom profesijom, kakve su patnje i sreće u isto vreme iza stvaralaštva Rajka Grlića“, rekao je Goran Marković.

Rajko Grlić potpisuje knjige čitaocima

„Prvom knjigom, koju potpisuje kao briljantan pripovedač smešnih bizarnih i tragičnih priča od kojih je mnoge i sam proživeo, otkrio nam je da se čitav život skrivao iza svojih filmskih junaka“, rekla je Sandra Perović.

Ova knjiga u sebi krije logički nanizane mini-romane i teško je žanrovski je odrediti, ona je i autobiografska i konceptualna, ali i prozno štivo koje se lako čita i ima edukativni karakter.

„Neispričane priče“ provešće vas zanimljivim anegdotama kroz svet filma, spojiće mnoge nespojive ljude kao što su Marlon Brando i Serđo Leone, Bata Živojinović i Muhamed Ali, pa čak i Franjo Tuđman.

Teofil Pančić smatra da ova knjiga ima vrlo neobičnu i originalnu strukturu, i da bi čovek mogao da pogreši i pomisli da ona nije ništa dalje od filmske enciklopedije, ali u njoj je autor ispričao ne samo priču svog života već i priču društva, država i gradova u kojima je živeo i u kojima se borio sa ideološkim mitomanijama, sa mediokritetstvom i zavišću manje talentovanih kolega.

„Ova knjiga se veoma lako čita, i klizi, sama vuče čitaoca; ona pokazuje bez ikakve razmetljivosti i narcizma Rajka Grlića, i kada sklopite korice, možete samo da pomislite ’Bravo, Maestro!’“, završio je Teofil.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

0 Shares
Share
Tweet
Pin
Share
Share