Ove godine na 63. Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu premijerno će se pojaviti Zajednica izdavača i nakladnika u BiH, udruženje profesionalnih izdavača iz susedne zemlje.  

Njihov štand biće u hali četiri Beogradskog sajma.

Učešće na Sajmu u Beogradu prvi je međunarodni nastup udruženja koje postoji nepunih godinu dana,, a pored mnogih dobrih knjiga od kojih će neke srpska čitalačka publika prvi put moći da vidi, planiran je niz promotivnih aktivnosti, susreta i razgovora, kako bi se što bolje povezali sa ovim delom regiona.

Zajednicu čine Buybook, Connectum, Dobra knjiga, Synopsis i University Press iz Sarajeva, Vrijeme iz Zenice, i Hrvatski leksikografski institut iz Mostara.

Dragan Marković iz University Pressa naglasio je da je važno početi od stvari koje su realne i moguće realizovati u kratkom vremenskom roku:

“Razna udruženja imaju veliku energiju, naprave prvi korak, a ne stignu drugi. Nadam se da ćemo mi u ovom sastavu uraditi i drugi, treći i četvrti korak na bazi usuglašenih interesa za izdavaštvo i profesionalnost struke. Od 1994. sam u izdavaštvu, mimo lošeg statusa knjige, to što smo svi profesionalni opredelilo me da se uključim u Zajednicu”.

Za Darka Rubčića iz Synopsisa cilj je da institucije s raznih nivoa vlasti prepoznaju Zajednicu kao novi pravni subjekt:

“Za kvalitetniju suradnju između bosanskohercegovačkih i srpskih, odnosno srbijanskih nakladnika uvijek ima prostora. Pozitivna je stvar što se mi, bh nakladnici pojavljujemo sada, po prvi put, kao Zajednica, kao pravni subjekt ravnopravan Udruženju izdavača i knjižara Srbije. Do sada su te veze bile na razini pojedinačnih, osobnih kontakata. Vjerujem da je mnogo toga što možemo ponuditi jedni drugima, a najvažniji ciljevi su svakako promocija naših autora i plasman knjiga. Vrlo nam je važno da uđemo na srbijansko tržište”.

“Na Beogradskom sajmu knjiga predstavit ćemo Buybookovu produkciju 2017/2018. Ono što se možda može učiniti neobičnim je nova legitimacija udruženja izdavača iz Bosne i Hercegovine koja na  Beogradski sajam dolazi pod nazivom Zajednica izdavača/nakladnika Bosne i Hercegovine. Ona čini oko 80% ukupne izdavačke produkcije cijele Bosne i Hercegovine. Ova činjenica legitimira Zajednicu da posjetiteljima sajma i medijskim kućama koje to bude zanimalo na najbolji mogući način predstavi ono što se trenutno radi u Bosni i Hercegovini na polju izdavanja, promocije i plasmana knjiga”, rekao je Damir Uzunović iz Buybooka.

Muamer Spahić iz zeničke izdavačke kuće Vrijeme smatra da ova inicijativa predstavlja udruženu energiju:

“Izdavači su prepoznali ne samo tešku situaciju u kojem se nalazi bosanskohercegovačko izdavaštvo, nego i priliku da od ove delatnosti napravimo unosnu profesiju. Problema u BiH je mnogo: imamo najvišu PDV stopu za knjige, nemamo podršku vlasti, nedostaje nam izdavačke infrastrukture, nedostaju knjižare… Opstali smo 20 godina u lošem ambijentu, opstajaćemo i dalje, ali vidimo veliku priliku da od izdavaštva napravimo važnu kulturnu delatnost koja može biti stub ne samo kulturnog identita i opstanka zemlje, kulture i jezika nego i privredne delatnosti. Izdavaštvo je brak između trgovine i umetnosti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

0 Shares
Share
Tweet
Pin
Share
Share