Večeras se gase svetla 42. Festivala filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji.

Žiri koji je ove godine radio u sastavu Ivan Velisavljević, Bojan Vuletić i Boško Ruđinčanin, odlučio je, nakon gledanja 10 filmskih ostvarenja savremene srpske produkcije, da ovogodišnju nagradu dodeli Đorđu Milosavljeviću, scenaristi filjma Izgrednici, koji je režirao Dejan Zečević.

Druga nagrada biće dodeljena večeras u 20.30 Dimitriju Vojnovu za scenario filma Ederlezi Rising, u režiji Lazara Bodrože.

Ovaj film je suštinski prvi međunarodno zapažen srpski naučno-fantastični film koji je učestvovao na nekoliko svetskih festivala. Naročitu pažnju izazvao je u domaćim medijima zbog banalnog razloga: Glavnu žensku ulogu u filmu tumači zvezda „filmova za odrasle“ naših korena – Stoja.

Treća nagrada pripala je Nikoli Pejakoviću za scenario za film Meso, koji je režirao Saša Hajduković.

Specijalna nagrada pripala je Predragu Velinoviću, tvorcu scenarija i reditelju ostvarenje Nigde.

Tokom sutrašnjeg dana, gosti Festivala i Vrnjačke Banje biće u prilici da odgledaju posebnu festivalsku celinu Program preko plota, sa dve srpske manjinske koprodukcije.

Biće prikazan film Žaba sarajevskog scenariste Pjera Žalice i reditelja Elmira Jukića a potom i film Godina majmuna scenariste i reditelja Vladimira Blaževskog.

Gostima festivala biće priređena i projekcija dokumentarnog filma Zarobljeno vreme, Milana Nikodijevića.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

0 Shares
Share
Tweet
Pin
Share
Share