Još samo tri dana do početka 34. izdanja Beogradskog džez festivala, koji se ove godine odvija pod sloganom „Bez granica“.

Prošlogodišnje izdanje Beogradskog džez festivala sa sloganom „Džez vizije” bilo je umetnički najsmelije od njegove obnove 2005. godine.

Ove godine organizatori iz Doma omladine idu korak dalje – baš kao i džez: u 21. veku on više ne priznaje ni žanrovske ni geografske odrednice. Zato i ovogodišnji slogan – Džez bez granica.

Vredni, novi džez autori mogu se naći u svakom delu planete, praktično svuda gde se svira, a umetnici su slobodniji nego ikad da kombinuju postojeće ili stvaraju nove žanrove, stalno pomerajući granice.

Festival će i ove godine trajati pet dana, sa tradicionalnim duplim koncertnim programom svake večeri, uz učešće preko dvadeset sastava i solista iz celog sveta.

HEDLAJNERI

Kurt Eling je vodeći džez pevač na svetu u poslednje dve decenije.

U Beogradu će predstaviti novi album The Questions, vrhunsku mešavinu džeza, muzike Brodveja i obrada himni rokenrola – pesama Boba Dilena, Pola Sajmona i Pitera Gebrijela.

Sa Kube dolazi gigant tamošnjeg džeza, virtuoz na klaviru Čučo Valdes i njegov Jazz Batá projekat, koji će sasvim sigurno podići publiku na noge.

Pravi hit na evropskoj sceni ove godine predstavlja super sastav dve neosporne džez legende: Enriko Rava kvintet sa specijalnim gostom Džoom Lovanom.

DŽEZ JUŽNE KOREJE

Po prvi put u novijoj istoriji našeg festivala u glavnom programu imamo goste iz nekoliko dalekih zemalja sa jakim džez scenama.

Južnokorejka Jun Sun Na, dobitnica nagrade ECHO za najbolju svetsku džez pevačicu, izvešće originalan omaž raznovrsnim muzičkim uticajima iz SAD.

Sestre Ingrid i Kristin Jensen, vodeće ličnosti na kanadskoj džez sceni u 21. veku, predstavljaju izuzetno zapažen zajednički projekat “Infinitude”.

Iz Australije dolazi jedan od najintrigantnijih avangardnih instrumentalnih sastava na svetu, revolucionarni klavirski trio The Necks.

Iz Izraela, čija scena oduševljava našu publiku već godinama, pozdravićemo basistu Omera Avitala, jednog od prvih umetnika sa tog podneblja koji je stekao svetsku afirmaciju.

Pažnju mlade publike posebno će privući Džimi Tenor, brilijantni inovator iz Finske, koji će u celosti izvesti legendarni album “Intervison“, ključno delo za razumevanje spoja džeza i elektronske plesne muzike.

BIG BEND I BOBI ŠU

Big bend RTS proslavlja 70 godina postojanja i na festivalu nastupa uz čuvenog američkog veterana Bobija Šua, dok će srednju generaciju džezera iz SAD ove godine predstavljati Ben Wendel Seasons Band, sa svežim idejama iz kolevke ove muzike.

Evropski džez na festivalu kao i obično čine raznovrsni muzički ambijenti. Pijanisti Marko Meskida (Španija) i Mario Lažinja (Portugal) boje svoju autorsku muziku mediteranskim lirizmom.

Duh avangarde stiže iz Skandinavije, sa norveškim kvartetom Cortex na tragu ideja Orneta Kolmena, i švedsko-norveškim trijom The Thing, pod vođstvom vodećeg evropskog fri-džezera, Matsa Gustafsona.

Najbolje srednjoevropske vibracije donose trio cimbaliste Mikloša Lukača (Mađarska) i eksplozivni fjužn kvartet Kompost 3 (Austrija).

Specijalno iznenađenje Festivala je u celini ženski sastav, oktet pod vođstvom nemačke pijanistkinje Julije Hulsman.

OTVARANJE I ZATVARANJE REZERVISANO ZA NAŠE

Srpskom sastavu Fish in Oil pripada čast da otvori 34. Beogradski džez festival.

Oni su predvodnici savremenog zvuka u našoj zemlji, poznati po furioznim nastupima.

Premijerno će izvesti program sa četvrtog studijskog albuma koji će biti objavljen neposredno pred koncert, uz jednog izuzetnog gosta iz inostranstva: čuvenog američkog avangardnog gitaristu Marka Riboa!

Festival će, kao i ranijih godina, biti zatvoren srpskim showcaseom, u nameri da domaćoj i inostranoj javnosti izložimo uzbudljiva aktuelna ostvarenja naših umetnika mlađe i srednje generacije.

Na showcaseu će nastupiti vokalistkinja Irina Karamarković sa međunarodnim projektom „Songs From Kosovo 2“, Uglješa Novaković kvintet i Uroš Spasojević Project.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

0 Shares
Share
Tweet
Pin
Share
Share