Bilo je dovoljno samo jedno veče i nešto promotivnih tekstova sa programom, pa da vam bude jasno da je Kaleidoskop (kulture) – projekat Fondacije Novi Sad 2021 – dobro koncipiran i dugotrajan festival.

Kiša koja je padala na samom otvaranju Kaleidoskopa nije omela izvođače da dokažu da je moguće uvezati različite vidove umetnosti kako bi se predstavila jedinstvena slika raznolikosti Novog Sada.

Pijanistkinja Nada Kolundžija, multiinstrumentalista i vokalni solista Slobodan Trkulja i novosadska trupa Telo kao instrument koju čine Ana Vrbaški i Marko Dinjaški, dali su svoj pečat otvaranju ove manifestacije koja će trajati pet nedelja.

„Svi ćemo imati priliku da u sledećih 40 dana vidimo, doživimo i budemo inspirisani vizijom i umetnošću raznih stvaraoca. Čast mi je što sam imao priliku da budem deo Kaleidoskopa“, rekao je Trkulja.

STVARAJU LEGAT

Kaleidoskop – novosadsko delo kulture zajedništva, kroz arhitekturu, književnost, izvođačku umetnost, primenjenu i vizuelnu umetnost kroz nesvakidašnje performanse, okupiće više od 1.000 stranih i domaćih umetnika na više od 80 lokacija.

Želja organizatora, Fondacije Novi Sad 2021, je da Kaleidoskop postane jedan od legata:

Direktor Fondacije Novi Sad 2021 Nemanja Milenković ističe da je cilj Kaleidoskopa kulture da se „kroz podizanje kapaciteta ljudi i procesa, dođe do toga da ovaj projekat traje cele godine“, dok je narednih „pet nedelja najvidljiviji“.

STIŽU UMETNICI IZ CELOG SVETA

Do kraja septembra Kaleidoskop kulture ugostiće umetnike iz Belgije, Bugarske, Francuske, Italije, Japana, Kanade, Moldavije, Rumunije, Rusije, Slovačke, Španije, Ukrajine i mnoge druge i na taj način prikazati željenu sliku buduće Evropske prestonice kulture.

U okviru programa „Artist in residence“, Fondacije Novi Sad 2021, 30. septembra publici će se predstaviti španski pijanista David Moreno svojim vanvremenskim nastupom u vazduhu. Poznato je da se radi o samoukom umetniku, koji je savladao sviranje klavira u sedmoj godini.

Kaleidoskop kulture će u narednih pet nedelja predstaviti brojne postojeće, ali i nove sadržaje i tako pokazati da Novi Sad već živi svoju evropsku prestonicu kulture, navodi se u saopštenju Fondacije Novi Sad 2021.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

0 Shares
Share
Tweet
Pin
Share
Share