Festival evropskog filma Palić počeće 20. jula projekcijom Almodovarovog filma Bol i slava (Pain and Glory) za koji je Antonio Banderas osvojio Zlatnu palmu u Kanu ove godine!

I za sam kraj, 26. jula, Palić će gostima pokloniti projekciju kanskog favorita: te večeri biće prikazano ostvarenje braće Darden, belgijski film Mladi Ahmed (Young Ahmed), ovenčan Zlatnom palmom za najbolju režiju.

Drama „Bol i slava“ Pedra Almodovara prati priču mladog reditelja koji preispituje njegove životne izbore  u trenutku dok mu se svet ruši, a sadašnjost i prošlost prepliću.

 

Radnja je smeštena u Madrid osamdesetih godina kada mladi reditelj Salvador Mallo, ponovo proživljava ključna životna iskustva. Detinjstvo šezdesetih godina obeleženo emigracijom njegove porodice u selo u Valensiji; Prvo zrelo i bolno ljubavno iskustvo; Pisanje kao jedini vid terapije za zaboravljanje nezaboravnog; Iskustvo ranog otkrivanja filma, i osećaja beskonačne praznine koju stvara pomisao na nesposobnost daljeg snimanja filmova.

Oporavljajući svoju prošlost, Salvador nalazi hitnu potrebu da to ispriča i da u toj potrebi nađe i svoje spasenje. Reč je o poluautobiografiji u kojoj je Almodovar predstavio pojedine aspekte svog života o kojima nije govorio ranije, a koja, prema rečima ovog reditelja, zajedno sa filmovima „Zakon požude“ i „Loše obrazovanje“ predstavlja deo trilogije njegovih najličnijih i introspektivnih filmova.

„Ovaj film nije doslovna priča mog života, ali sve što se događa glavnom liku moglo se dogoditi i meni. Neke od tih stvari su mi se zaista i dogodile, ali većina njih je izmišljena… Kinematografska fikcija mora biti realistična, čak i ako nas udaljava od stvarnosti. Jedna od stvari u filmu koja se zaista odigrala u stvarnom životu bila je činjenica da sam imao vezu koja je došla do kraja iako je naša ljubav još uvek bila živa, ali su me okolnosti naterale da se odvojim od te osobe, i to je neverovatno bolna stvar jer to nije prirodno… To iskustvo, koje su mnogi ljudi bez sumnje doživeli, i ja sam prošao, samo što u mom slučaju nije bilo pomirenja, za razliku od onoga što se događa u filmu“, rekao je proslavljeni španski reditelj u Kanu, govoreći o svom filmu.

Belgijski film „Mladi Ahmed“ (Young Ahmed) braće Darden govori o radikalizaciji belgijskog tinejdžera koja ga vodi u njegov lični džihad.

Ova filmska priča rediteljskog dvojca koja je naišla na izuzetne reakcije publike i kritike u Kanu, smeštena je u današnju Belgiju, i pokušava da kroz rastrzanost trinaestogodišnjaka Ahmeda između njegovih ideala o čistoti stvorenu pod uticajem lokalnog imama i njegovih životnih iskušenja, obradi način na koji ljubav prema životu može prevladati želju za smrću. Braća Darden istakla su zahtevan rad na ovom filmu što je, prema njihovim rečima, očekivano s obzirom na kompleksnost teme:

„Kada smo završili pisanje scenarija, shvatili smo da smo, na neki način, pisali priču o bezuspešnim pokušajima raznih likova da odvrate mladog fanatika Ahmeda, našeg glavnog lika, od izvršenja njegovog ubilačkog plana. Kada smo počeli da pišemo, nismo ni slutili da stvaramo tako nedokučiv karakter, sposoban da nam izmiče u tolikoj meri, ostavljajući nas bez ikakve mogućnosti dramatične konstrukcije da ga sustignemo i izvedemo iz njegovog ubilačkog ludila. Čak je i Jusuf, imam u fundamentalističkoj džamiji, ta magnetna figura koja je iskoristila energiju adolescentskih ideala da je fokusira na čistoću i mržnju prema nečistoći, iznenađen odlučnošću svog učenika. Ali, može li biti drugačije? Može li biti drugačije kada je fanatik tako mlad, gotovo dete, i kada ga njegov harizmatični učitelj ohrabruje da poštuje izmučenog rođaka, mrtvog čoveka?“

Oba filma biće prikazana van konkurencije.

Ovogodišnji Glavni takmičarski program ima 12 filmova. Za najangažovanije istočnoevropske filmove predviđena je posebna takmičarska selekcija Paralele i sudari.

Novina u ovogodišnjem festivalskom programu su dve nove selekcije – Velikani evropske kinematografije, posvećena najnovijim filmovima majstora sedme umetnosti Starog kontinenta kao i selekcija Novi evropski dokumentarni film koja donosi najbolje dokumentarce, filmskoj formi koja izaziva sve veću pažnju publike i kritičara.

Ovogodišnje, dvadeset šesto izdanje Festivala evropskog filma Palić, održaće se od 20. do 26. jula na Paliću i u Subotici, u organizaciji Otvorenog univerziteta Subotica.

Festival se tradicionalno održava na više lokacija među kojima su jedinstvena Letnja pozornica na Paliću kao i bioskopi Eurocinema, Abazija i Lifka.

Tokom predfestivalskog programa i centralnog dela manifestacije publici će biti predstavljeno više od 130 filmova iz svih krajeva Evrope, i to u 15 različitih selekcija i programskih celina. Mnogi od filmova imaće svoju srpsku i regionalnu premijeru.

Pored bogatog filmskog programa, publika će moći da uživa u brojnim dinamičnim pratećim sadržajima – koncertima, izložbama, radionicama i stručnim predavanjima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

0 Shares
Share
Tweet
Pin
Share
Share