Igrom slučaja ili igrom istorije, na dan koji je nekada davno slavljen kao Dan Republike u našim bioskopima se danas počinje prikazivati nemački film Kapetan (Der Hauptman).

Holivudski reditelj Robert Šventke (našoj publici najpoznatiji po filmovima iz serijala “Drugačija” – Divergent, Plan leta, RED) se vratio u  Nemačku da bi snimio ovaj film koji je pripremao 12 godina.

Istiniti događaji po kojima je reditelj napisao scenario na osnovu izveštaja specijalnog britanskog suda donosi priču o mladom nemačkom dezerteru u poslednjim nedeljama Drugog svetskog rata, koji je u očajnom pokušaju da spase svoj život obukao uniformu nacističkog kapetana i postao monstrum od kojih je bežao.

(Anti)ratni film je širom sveta  ostavio bez daha ne samo festivalsku i bioskopsku publiku, nego i kritiku.

Ovo je ostvarenje o kojem se priča nakon projekcije, koji na satiričan način prikazuje užasnu situaciju iz ugla očiju jednog mladića, kojeg će istorija zapamtiti kao “monstruma iz Emslanda“.

Prema navodima Hollywood Reportera – nezadrživ, mračno sugestivan. Po mišljenju kritičara magazina Variety, radi se o hrabroj i beskompromisnoj kritici ljudske prirode, dok je novinar britanskog glumu u ovom filmu označio kao izuzetnu.

Blokbaster? Da je snimljen u Holivudu – bio bi u vrhu boks ofisa. U svakom slučaju – film koji apsolutno treba odgledati.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

0 Shares
Share
Tweet
Pin
Share
Share