Srbija je zemlja sa mnogo festivala kojima se upotpunjuje kulturna ponuda. Neki od festivala stekli su čak i svetsku slavu, a o nekima se, nažalost, nezasluženo malo zna. Jedan od takvih festivala je Karusel, festival ambijentalne i etno muzike. 

Karusel je nastao 2009. godine u Čačku. Idejni tvorac ovog festivala i autor čitavog projekta je Dušan Darijević, novinar i kulturni aktivista.

Spisak gostiju koje je Karusel za proteklih deset godina doveo u grad na Zapadnoj Moravi je više nego respektabilan, a mnogi autori koji su prvi ozbiljan proboj u svojoj karijeri imali upravo na Karuselu, kasnije su ostvarili ozbiljne međunarodne karijere. 

Ovaj višednevni kulturni spektakl organizuje Asocijacija za umetnost i kulturu „Karusel“ u partnerstvu sa Turističkom organizacijom Čačka i uz pomoć i saradnju sa institucijama kulture: Umetničkom galerijom „Nadežda Petrović“, Domom kulture Čačak i Narodnim muzejom, kao i Kulturnim centrom Gornjii Milanovac.

Pokrovitelj festivala je Grad Čačak, koji je festival od decembra 2015. godine proglasio manifestacijom od značaja za kulturu grada.

Ovih dana objavljen je bogat program 11. izdanja Festivala ambijentalne i etno muzike „Karusel“.

Festival će trajati od 12. jula do 5.avgusta na više lokacija, sa zvaničnim programom i pratećim sadržajem, sastojaće se od ukupno 14 programskih večeri, 14 izvođača i 6 koncerata, četiri u zvaničnom i dva u pratećim programima.

Kuriozitet ovogodišnjeg, 11. izdanja festivala je da svi izvođači nastupaju prvi put na ovom respektabilnom događaju.

Ove godine sem muzičara iz više gradova Srbije, nastupaju i muzičari iz Indije, Francuske, Hrvatske.

Festival počinje 12. jula specijalnim programom KARUSEL + (PLUS) – koncertno predstavljanje albuma sa autorskim pesmama čačanske grupe „STARI GRAD“, a zvanični koncerti su 15. i 22. jula u dvorištu Umetničke galerije „Nadežda Petrović“ i 29. jula i 05. avgusta u velikoj sali Doma kulture.

15. jul: Istanbul Night (Kikinda, Zrenjanin), The Tapi Project (Indija), Zašto Kafka (Beograd)

22. jul: Ice Cream Man, On Tour, Stray Dogg (Beograd), Baobab (Arilje)

29. jul: Dejan Ilijić (Niš), Aneta George quartet (Francuska), Popečitelji (Kragujevac)

05. avgust: Lav Kovač (Novi Sad), Nenad Buhin & Mario Rašić (Zagreb), Vokalni kvartet MING (Beograd).

Ako ove godine u drugoj polovini jula ili početkom avgusta krenete preko grada na Zapadnoj Moravi ka moru, obavezno odvojte barem jedno veče za Karusel.

FOTO: Atelje Film

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

0 Shares
Share
Tweet
Pin
Share
Share