Redovni posetioci Festivala Karusel sigurno s nestrpljenjem čekaju poslednje festivalsko veče, koje će se odigrati u ponedeljak, 5. avgusta. S nestrpljenjem i poneko – sa setom i trunkom tuge.

Poslednjeg zvaničnog festivalskog dana posetioci Doma kulture biće u prilici da isprate NUMA veče na kom će dominirati opušteni i zarazni zvuci džeza: Na scenu će najpre, u 20.30 izaći Dejan Ilijić, a potom u 21.20 vokalni kvartet Ming.

Veče je trebalo da bude krunisano gostovanjem After Shock projektom tria Maria Rašića i Nebojše Buhina, gostiju iz Hrvatske: trebalo je da oni nastupe nešto posle 22 sata, ali poslednje informacije govore da je nastup ovog trija otkazan zbog iznenadnih zdravstvenih problema gitariste, koji je nakon koncertnog nastupa u subotu prebačen na bolničko lečenje.

Ako bi se (možda za nekoga preuranjeno) pravio presek i (pr)ocena ovogodišnjeg Festivala Karusel, koji je nosio „naslov“ Original, moglo bi se reći da su organizatori u potpunosti uspeli u onome što su naumili, a da su im ove godine „zvezde“ bile naklonjene. 

Publika je mogla da zaključi samo jedno: Da je izbor autora i izvođača na 11. Festivalu ambijentalne i etno muzike bio pun pogodak. 

Nekome je odluka organizatora da sve programe prebaci u zatvoreni prostor (Veliku salu Doma kulture) bila loša, a nekome, pak, odlična odluka. Niko, međutim, ne razmišlja o tome koliko stresa bi imali organizatori u slučaju nestabilnog vremena ili pak nevremena?

Ali, koje veče izdvojiti kao najkvalitetnije? 

Prvo? Sa sjajnim nastupima Istanbul Night-a, benda Zašto Kafka i Tapi Projecta? To veče krije jednu tajnu, koju je malo ljudi primetilo: Bend iz Indije (Tapi Project) nije nastupio u punom sastavu, kako je bilo planirano, pa je organizacioni tim Karusela imao prilično burnu komunikaciju na dan nastupa. Međutim, energija koju su članovi The Tapi Project benda doneli u salu Doma kulture bila je – jednostavno rečeno – neverovatna.

Drugo veče – veče Amerikana bilo je poput dugo željenog celovečernjeg provoda. Uz dobar uvod The Ice Cream Man-a, preko odličnih On Tour benda i Stray Dogg-a, do ariljskog Baobaba. Ako volite taj vajb, jednostavno su nijanse u pitanju ko vam je više prijao te večeri.

Treće, eksperiment veče predstavljalo je spoj različitih kultura, žanrova, temperamenata. Eksperiment je u svakom pogledu uspeo: kako onaj koji su izveli sami muzičari, tako i namera organizatora da spoji nespojivo, priredi veče za uživanje, uz razne sastojke i slano i kiselo, oporo i mirišljavo, čorba sa sto začina koja podmlađuje.

Svako od izvođača je to uradio na svoj način i Dragon’s Fuel i Aneta George & Martin Milcent Trio, a posebno fantastični, neumorni Popečitelji. 

Ako ste propustili tri festivalska ponedeljka, nemojte to učiniti sa četvrtim, poslednjim. 

Karusel se završava u ponedeljak uveče. Sutradan već, pleme „Karusela“ nastavlja pripreme za 12. izdanje ovog festivala. Možda, ali samo možda će se sledeće godine zvati „Retro“. Javiću vam ako sam postao kum.

Aleksandar Bećić
FOTO: Aleksandar Alempijević

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

64 Shares
Share64
Tweet
Pin
Share
Share