Festival ambijentalne i etno muzike Karusel otvoren je ovog ponedeljka u Čačku. Po 11. put. Možda vas čudi što sada pišemo o nečemu što je vest „stara“ nekoliko dana, ali se Karusel, zapravo, tek rodio. Istina, po 11. put ove godine.

Zahvaljujući „glavnom doktoru“ Dušanu Darijeviću, čačanskom novinaru i kulturnom radniku.

Da, slažemo se: to „kulturni radnik“ je zaista nešto što vas podseća na vremena izumrlih životinja, ali je Dule Darijević zaista to. Kulturni radnik. I izumrla životinja. U najboljem smislu te reči. To je čovek koji živi kulturu i umetnost 24 sata, a u međuvremenu je neumorni hroničar grada na Zapadnoj Moravi.

I da se razumemo: nije ovo „ja tebi vojvodo, ti meni serdare“ odnos prema Dušanu Darijeviću, kog potpisnik ovih redova lično poznaje nekih… Četrdesetak godina. Ne. To je jednostavno tako. Samo bi izumrla životinja koja voli kulturu, umetnost i svoj grad na neki neobjašnjiv način sebi pucala u nogu u ovo ekonomski surovo vreme i pokrenula jedan krajnje „indi“ muzički festival kao što je Karusel.

I samo bi još par isto tako izumrlih životinja (kao što je moj dragi nekadašnji bubnjar i perkusionista Aleksandar Alempijević, koji svake godine pravi svoje radionice na istom tom Karuselu) bilo spremno da ga prati u stopu.

Zato što umetnost i kultura nemaju cenu. A Čačak svojom istorijom i ljudima koji su iznikli u tom gradu i poklonili svoje stvaralaštvo istoriji svog grada tako nešto zaslužuje. 

Dakle, Karusel je zvanično otvoren 15. jula. Tome je prethodilo celovečernje druženje 12. jula u Domu kulture u Čačku, kroz koncert lokalnog ali svetskog sastava Stari Grad, koji je predstavio svoje studijsko izdanje. 

A onda je u ponedeljak nastupilo celovečernje muziciranje bendova iz Srbije „Istanbul Night“ (Zrenjanin) i „Zašto Kafka“ (Beograd) koji su oduševili publiku.

Ipak, Čačani i gosti grada na Moravi čekali su zvezde večeri – indijski world music sastav „The Tapi Project“ koji je ove godine na velikoj evropskoj turneji. U okviru turneje planirano je 35 koncerata u 13 zemalja na šest festivala, a Čačak je bio jedini grad u regionu koji je imao priliku da ugosti sjajne indijske muzičare.

Ako ste sledećeg ponedeljka u Čačku, nemojte da preskočite druženje u centru Čačka, u dvorištu paviljona Nadežde Petrović. Očekuje vas svirka posvećena americana zvuku, sa gostima: „On Tour“, „Stray Doggs“, „Ice Cream Man“ i sastavom „Baobab“. 

Nego, da vam kažem zašto volim Karusel: Zato što je taj neumorni čovek i cela ekipa oko njega već uveliko u planiranju sledećeg, 12. izdanja festivala. I zato što za to izdanje, zahvaljujući čačanskim „londoncima“ Aci Baraću (ex Van Gogh, levo) i Milošu Nikoliću (desno) sprema jedno zaista ozbiljno, svetsko iznenađenje. Ali, neću o tome ja da vam pišem. Neka vam Dušan otkrije o kome se radi.

Aleksandar Bećić

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

100 Shares
Share100
Tweet
Pin
Share
Share