Šta zaista znate o Kazahstanu? Možete li da tu zemlju vežete za džez? Ne? Neki od vas (naravno stariji) znaju da je u pitanju jedna od nezavisnih zemalja nastala raspadom Sovjetskog Saveza.

Ovi mlađi i dalje na pomen Kazahstana kažu „Borat!“, iako film sa mnogo preglumljivanja od strane Saše Barona Koena (britanskog komičara) nema nikakve veze sa ovom zemljom.

SVE SEM BORAT

Osim što je Kazahstan šesta zemlja po površini na svetu (veća od zapadne Evrope), a 62. po broju stanovnika, država Kazaha poznata je i po kosmodromu Bajkonur, koji Rusija još uvek koristi, ali i po predsedniku Nursultanu Nazarbajevu. Kazahstan je poznat i po tome što izlazi na Kaspijsko i Aralsko jezero i što se graniči sa Rusijom i Kinom, kao i po zalihama nafte, gasa i urana (trećina svetskih zaliha). Zna se i za glavni grad – Astanu – za koji kažu da je tako lep da ga se nijedna država ne bi postidela.

Mogli bismo da pišemo i o luksuzu i visokom standardu (prosečna plata već više od 10 godina – prelazi 1.000 dolara). Ali, ne bismo onda bili Gle! već neki geopolitički portal.

Pa zašto onda pišemo o Kazahstanu?

Zato što se u ovoj zemlji svira i – sjajan džez! I taj džez – dolazi u Beograd!

IDEMO REDOM

Filharmonija Karagande (najznačajnijeg rudarskog centra u Kazahstanu) osnovana je 1945. i brzo je postala nosilac muzičke kulture u ovom delu zemlje. Upravo iz Filharmonije ovog grada jre nešto više od 20 godina nastao je Big Bend Karagande.

Džez orkestar je, baš kao i Filharmonija, brzo stekla popularnost i zaslužila brojne nagrade. Danas, Big Bend Karagande svira i najnovija dela džez autora iz Kazahstana, ali i džez standarde i klasike poput Geršvina i Bernštajna.

KONCERT U BEOGRADU 

Big Bend Karagande stiže u Beograd, u kom će 12. septembra, od 20 sati, posvetiti svoj nastup upravo Bernštajnu i Geršvinu i njihovim godišnjicama rođenja (100. i 120).

Koncert će biti izveden u Domu omladine, kao svojevrsna najava 34. Beogradskog Jazz Festivala koji će se u organizaciji Doma omladine Beograda ove godine odvijati od 25. do 29. oktobra.

Ulaz je besplatan, uz propusnice koje se mogu preuzeti na ulazu u Dom omladine, na dan koncerta od 19 časova.

Pod sloganom „Bez granica“ domaćoj publici predstaviće preko 20 izvođača sa svih kontinenata, jer je džez muzika danas istinski globalni fenomen!

Big bend Karaganda ima bogat repertoar džez muzike, koji se svake godine dopunjuje novim kompozicijama, a glavni dirigent ansambla je Igor Andreičenko.

Koncert se posebno preporučuje svima onima koji žele da prošire svoje vidike kad su u pitanju klasici džez muzike, ovde predstavljeni u svom najboljem izdanju i najplemenitijem, virtuoznom big bend izvođenju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

0 Shares
Share
Tweet
Pin
Share
Share