Ne treba biti preterano mudar da bi se uvidelo da je krajem druge decenije 21. veka bioskopski film zapao u duboku idejnu krizu, kako holivudski, tako i nezavisni, evropski, umetnički, bilo koji film. Nikada nisu postojali ovako sumorni izgledi da ćete iz bioskopske sale izaći ravnodušni ili razočarani, koji god žanr da ste odabrali. Velika većina filmova deluje već viđeno, reciklirano i beskrvno.

Nadu u svetlu budućnost filmske umetnosti vraća jedan dugometražni crtać iz produkcije Pixar, srećno venčane sa mastodontom industrije zabave sa imenom Volta Diznija. Sa naslovom koji ne obećava ništa naročito, “Koko” je ostvarenje koje je nadmašilo sve veoma visoke produkcijske standarde koje su postavili upravo Disney i Pixar, i verovatno najlepši dugometražni crtać ikada. Upravo tako: ikada. Prilagođen svim uzrasnim kategorijama, ovaj film je definicija i jedinica za meru porodične zabave, koja je pritom daleko više od zabave. Koko oplemenjuje i razbija predrasude. Ovaj film je najlepši mogući odgovor na pretnje podizanja “zaštitnog zida” između SAD i Meksika, i na sva nipodaštavanja Meksikanaca i njihove kulture koja beli anglosaksonski protestanti desničarske orijentacije neumorno šire.

Jedanaestogodišnji meksikanski dečak Miguel, pod pritiskom restriktivnog stava svoje porodice prema njegovoj žarkoj želji da postane muzičar, upućuje se na putovanje u svet mrtvih, da bi potražio blagoslov od svog pradede – muzičara. U toj avanturi kroz mitološki svet prekolumbovske srednjoameričke mitologije, Miguel sreće magične životinje – vodiče duša u zagrobnom svetu i mnoga druga bajkovita bića, saznaje neočekivane istine o sebi i svojoj porodici, i učestvuje u čudesnoj priči prepunoj akcije koja ne dopušta da pretpostavite šta bi se moglo desiti sledeće. Odlični scenario i dramaturgija nadograđeni su elementima veličanstvenog mjuzikla, sa songovima koji se izjednačuju sa “Singing in the rain” ili “Beautiful Maria” ili bilo kojom drugom od najlepših filmskih pesama ikada. Upravo tako: ikada. Autori songova, oskarovka Kristen Andersson Lopez i njen muž Robert Lopez nominovani su za još jednog Oskara za pesmu iz ovog filma “Remember me”.

Živopisnošću mitoloških motiva, Piksarov “Koko” izjednačuje sa remek delom Hajao Mijazakija “Spirited Away”, a možda ga i prevazilazi. Ovaj film učiniće da se po izlasku iz bioskopske sale osećate kao da ste se vratili u detinjstvo i po prvi put pogledali svoj prvi “veliki” film. Jednom rečju: čarobno.

Naslov originala: Coco

Premijera 21.11.2017.

Žanr: animirani dugometražni film, fantastika, akcija, mjuzikl

Produkcija: Pixar/Disney

Režija: Lee Unkrich, Adrian Molina

Uloge: Anthony Gonzalez, Gael Garcia Bernal, Benjamin Brett

Autori songova: Kristen Andersson Lopez i Robert Lopez

 

Ocena: 5/5

Vladimir Krakov

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

23 Shares
Share23
Tweet
Pin
Share
Share