Bavite se plesom? Želite da saznate koji su trendovi savremene njujorške plesne scene? Odlična vest za vas: tim temama bavi se Festival savremenog plesa i performansa Kondenz, koji se održava od 23. oktobra do 4. novembra na više lokacija u Beogradu,

Lidija Bel, programska direktorka i kustoskinja u organizaciji Danspace Project, održaće predavanje “Razglednica iz Njujorka” u Ostavinskoj galeriji, 27. oktobra u 17:30h.

Lydia Bell FOTO: Ben Duchac

Ona će govoriti o skorašnjim i budućim plesnim inicijativama u Njujorku: o kolektivnim istraživačkim praksama, strategijama dokumentovanja plesa i istorijskoj imaginaciji.

Pokazaće video inserte iz programa “Dancing Platform Praying Grounds: Blackness, Churches, and Downtown Dance” kustosa Redžija Vilsona i “collective terrain/s”, koje su zajedno organizovale Lidija, Džazmin Hern i Tatjana Tenenbaum.

U predstavi “Yugoslavia”, koja će biti izvedena istog dana u 20h u Bitef teatru, Mariana Valensija istražuje teme transmisije, prevoda, relacija, blizine i mešanja iz različitih uglova posmatranih anegdotskih, istorijskih, čudnih i opservacijskih tekstova.

Ona povlači linije između panslovenskog jezika i svog odrastanja pored očuha Poljaka; analizira svoj mešoviti identitet kroz prenošenje kulturnih obrazaca svog bližnjeg sa kojim nije u krvnom srodstvu.

Marijanin odnos prema očuhu rezonira linijama srodstva koje ona pronalazi među folklornim predstavama vampire i telima koja umiru od side.

Yugoslavia FOTO Ian Douglas

Ana Janevski, kustoskinja Muzeja moderne umetnosti  (MoMA) u Njujorku na Odeljenju za medije i performans, održaće dva predavanja: 2. novembra u 12h  u Salonu Muzeja savremene umetnosti i 3. novembra u 19h u Magacinu.

Ona će govoriti o muzealizaciji plesa i performansa i muzejskom kontekstu za produkciju, proučavanje i čuvanje plesa i performansa kao nematerijalnog nasleđa.

Dvanaesti po redu Kondenz, festival savremenog plesa i performansa, organizuje Stanica – Servis za savremeni ples.

Ovogodišnji program u fokus interesovanja stavlja nekoliko ključnih tema, obrađenih kroz performanse, prezentacije, predavanja i razgovore.

Festival će, 23. oktobra u 20 sati u Kulturnom centru Grad, otvoriti predstava “Efemerne konfesije – songovi o dekadenciji, krizi očinstva i alkoholu”.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

0 Shares
Share
Tweet
Pin
Share
Share