Treći roman Peđe Ristića, Kovš, koji će biti promovisan krajem novembra u Biblioteci grada Beograda predstavlja povratak tradicionalnom žanru istorijskog romana.

U ovom delu uživaće i čitalačka publika i kritika.
Hronotop upotpunjuje vredan antikvitet iz vremena sutona Carske Rusije – glamurozna srebrna činija – kovš koja putuje Evropom tokom XX veka – ilustrujući naš slovenski fatalizam, sklon ekstremima, megalomaniji i krajnostima, ali protkan emocijama i toplinom.
U ime sto godina ruske emigracije ovaj roman i vredna umetnina koja je i lik ovog dela , podsećaju da su vrednost i cena promenljive kategorije.
Veoma inovativan i kompleksan, istorijski roman u kome je ispripovedana saga niške familije Aksentijević, isprepletena sa dramatičnom životnom pričom Rusa Nikite, izbeglice.
Glavni lik romana je, međutim, vredan umetnički antikvitet ‒ kovš.
Radnja počinje u Carskoj Rusiji, u sâm suton carske dinastije, kada uvaženi draguljar Faberže pravi ovu monumentalnu činiju za elitni carski puk.
Tokom XX veka, premeštan po evropskom kontinentu, kovš menja vrednost i namenu.
Krajem veka pronalazi ga Momir, Beograđanin koji se odselio u Beč u potrazi za boljim životom.
Ova saga je i putopis koji traje sto godina, koliko je ova glamurozna činija učestvovala u različitim fenomenima i kontradiktornostima.
Predstavlja i hroniku čiji je tok isprepletan i ispresecan, ilustrujući paradokse veka iza nas, u kome su se na neprirodne i grube načine mešali aristokratija i puk, visoka umetnost i kič i prizemno ponašanje. Na kraju, putopis i put kovša se završavaju, krug se zatvara.
Restauriran, kovš je vraćen na mesto odakle je i potekao ‒ u Rusiju.
Razdori i svađe, otvorena i nerešena pitanja i dalje ostaju takva, što je najbolje iskazano transponovanim govorom pripovedača: „ne umemo mirno da se ne slažemo“ ‒ što su nauk, pouka i poruka ovog istorijskog romana. Pitanje je samo koliko želimo i koliko smo spremni da ih usvojimo i primenimo?
Marina Đenadić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

75 Shares
Share75
Tweet
Pin
Share
Share