Centralni događaj sedmog dečjeg festivala KROKODOKODIL, predstava BUM! GRRR!! ŠKRIP!!! STRIP!!!! održaće se u utorak, 19. novembra u Pozorištu lutaka Pinokio.

Ovogodišnje izdanje festivala posvećeno je stripu, a pored predstave i programa za decu i mlade uključuje i tribine za odrasle koje se održavaju u KROKODILovom Centru.

Festival književnosti i ilustracije za decu KROKODOKODIL pokrenut je 2013. godine i namenjen najmađim generacijama čitalaca u našoj zemlji.

Festival je  formiran je oko premise da je od neizmerne važnosti doprinositi razvoju buduće čitalačke publike na dinamičan, sistematičan i kontinuiran način.

Društva koja se ponose popularnošću čitanja jesu upravo ona koja imaju pažljiv i temeljan sistem formiranja navika kod dece i to od najranijeg detinstva.

Festival kniževnosti i ilustracije za decu KROKODOKODIL ima za cilj da ostvari upravo to, i to korišćenjem različitih vizuelnih i audio materijala te dramaturgije, režije, dekora i mizanscena što rezultira mešavinom festivalskog i pozorišnog događaja uz uključivanje najsavremenije multimedije kako bi čitav događaj što bolje bio prilagođen osećaju za ritam i načelnom senzibilitetu najmlađe čitalačke publike.

Prateći program festivala uključuje radionice za decu i opštu javnost, predavanja za stručnjake iz područja književnosti za decu kao i kreativne konkurse za najmađu publiku u čitavoj Srbiji.

Tekst predstave za ovogodišnji KROKODOKODIL napisala je Jasminka Petrović, naša renomirana pripovedačica, performerka i savremena spisateljica za decu i mlade, a režiju potpisuje Vladan Đurković iz Pozorišta Pinokio, dok glumačku postavu čini ansambl Pozorišta Pinokio.

Ulaz na predstavu je besplatan, a namenjena je učenicima od V do VIII razreda osnovne škole.

U KROKODILovom Centru su do sada održane tri tribine u okviru ovogodišnjeg KROKODOKODILA. O strip autorkama razgovarali su Jana Adamović, Ana Petrović i Aleksandar Zograf, o stripu u Japanu Bob Živković i Akira Tada, a sredinom oktobra ugostili smo i francuskog strip autora i ilustratora Tijerija Gitara.

Tribinski program nastavlja se i nakon predstave – u petak, 22. novembra o stvarnosti u stripu govoriće Anica Tucakov i Aleksandar Zograf.

Festival organizuje Udruženje KROKODIL i Udruženje Obrazovanje i kultura, a omogućen je od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

5 Shares
Share5
Tweet
Pin
Share
Share