Uvek je s tim Kusturicom bilo teško. Ili ga niste razumeli ili ga nisu razumeli. Ili ste ga hvalili ili kudili. Ili ste ga prezirali ili veličali. Nije bilo sredine. Nikad. A s njim je uvek teško.

Kažu da je to normalno kad ste genije. Neko će odmah skočiti i reći da on nije nikakav genije.

Ali, kako bilo, Kusturica je naš najgrađivaniji i najpriznatiji filmski autor u svetu. Baš kao što je Bregović naš (ako je uopšte „naš“) najpoznatiji kompozitor (uh, gutam knedlu dok ovo pišem). Voleli mi to ili ne. Priznali ili ne.

No, da se vratimo na Kusturicu.

U petak uveče otvorio čovek 12. po redu Kustendorf pod sloganom „Savršeno tuce“. A i kako drugačije, kada je 12. izdanje festivala u pitanju? I opet – teško. Problemi. Ako ne s njim – onda s govornicima. A na samom otvaranju govor držao (kako i dolikuje) ministar kulture: Vladan Vukosavljević. I izazvao problem – ako ni kod koga drugog – ono kod prevodilaca.

„Retko koji dorf postane burg,  retko koji burg postane štat, a tek malo koji štat postane hauptštat. San svakog sela je da postane glavni grad ali, eto, desilo se da jedan dorf u brdovitom delu Srbije već 12 godina u januaru mesecu postaje prestonica filmske umetnosti u celom svetu – rekao je Vukosavljević. Kažu da je devojka koja je prevodila nakon toga tražila čašu vode i nešto slatko.

Ni sa Kustom nije bilo lakše jer nije znao kako da počne govor. I iz te i takve nedoumice koja se vrtela oko pitanja šta je film danas – reditelj je napravio – čitav govor. Još jednu čašu vode i nešto slatko za prevodilicu, molim.

Šalu na stranu, na 12. Kustendorfu imalo se već prve večeri šta videti: I pored sve poznatijeg mlađahnog Miloša Bikovića, prava zvezda večeri bila je ovogodišnja predsednica žirija Kustendorfa – srpska glumica iz Kanade, Stana Katić (slavu stekla igrajući detektivku Beket u seriji Kasl, a pojavila se i u filmu o Džejmsu Bondu „Zrno utehe“). Druge glumce, bivše sportiste i političare da ne pominjemo.

Već prve večeri dodeljena je i nagrada neobičnog imena – Nagrada za buduće filmove. I to – Slavku Štimcu, glumcu koji se proslavio igrajući u Kusturičinim ostvarenjima. Štimac nije krio oduševljenje nagradom i poručio je da se nada da će opravdati ime nagrade, a Kusturici poželeo da mu festival traje još mnogo godina.

„Ovaj festival, koliko ja vidim, ostaje veran tome da se životne utopije pretvaraju u realnost i da je pamet mladih i starih sveto jedinstvo a da će dobri filmovi biti vidljivi kao pobedničke zastave koje svako malo zaustavljaju naš pogled i ubrzavaju rad srca“, poručio je na kraju otvaranja festivala Emir Kusturica.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

0 Shares
Share
Tweet
Pin
Share
Share