Baš danas po prvi put je u jednom klubu u Danskoj nastupio bend po imenu The New Yarbirds. Samo par meseci kasnije – imali su novo ime. I ušli u legendu. Ili bajku. Izaberite. Kako bilo – Led Zeppelin. Ovo je 50 činjenica o tom bendu koje možda niste znali.

 1. Džimi Pejdž bio je najpre gitarista grupe The Yarbirds
 2. Nakon što su se The Yarbirds raspali, Pejdž je pokušao da napravi „supergrupu“ sa gitaristom Džefom Bekom, Kejtom Munom i članom grupe Who Džonom Entvislom.
 3. Kada je ugovorio neke nastupe u skandinavskim zemljama, Pejdž i Kris Drea (basista) pozvali su Terija Rida da im se priključi. On ih je odbio, ali je najpre predložio Roberta Planta za pevača.
 4. Kris Dea je napustio bend da bi se bavio fotografijom, a na njegovo mesto je došao Džon Pol Džouns (studijski muzičar).
 5. Prvi nastup New Yarbirdsa bio je na današnji dan u Danskoj.
 6. Mesec dana kasnije bend je snimio prvi album za samo devet dana, a Džimi Pejdž je platio sve troškove.
 7. Dok su spremali izdavanje albuma, Kris Dea ih je obavestio da ime The New Yarbirds mogu da koriste samo za već ugovorene koncerte u Danskoj, ali ne i na albumu.
 8. Dok su tražili novo ime, setili su se da su članovi benda Who Keit Mun i Džon Entvisl tvrdili da bi  „supergrupa“ koju je Pejdž hteo da napravi, propala kao olovni balon s neba. Uskoro je napravljena nova kovanica: Led Zeppelin (olovni cepelin).
 9. Bend je pod imenom Led Zeppelin nastupio prvi put 25. oktobra 1968. na turneji po Velikoj Britaniji.
 10. Bend je u novembru iste godine obezbedio sebi ugovor sa kompanijom Atlantik Rekords uz 143.000 dolara akontacije.
 11. Prvi album Led Zepelina objavljen je u januaru 1969. Na korici albuma bila je fotografija tragedije Hindenburga. Ukoliko se desi da imate jednu od kopija sa prvog tiraža, sa tirkiznim slovima – sedite zapravo na zlatnom rudniku, jer su ti albumi povučeni zbog sitnih grešaka na omotu, pa predstavljaju rariret.
 12. Sa albuma se izdvojio samo jedan singl (Good Times Bad Times) koji je izdat u tek nekoliko zemalja. U Velikoj Britaniji, bend je uspeo da zadrži pravo da se singlovi sa ovog albuma ne objavljuju dok bend postoji.
 13. Prvi singl koji je Led Zeppelin objavio u Ujedinjenom Kraljevstvu bio je Whole Lotta Love 1997.
 14. Samo četiri meseca nakon objavljivanja prvog albuma, grupa je ponovo ušla u studio, ovaj put sa snimcima turneja benda po Velikoj Britaniji, Skandinaviji i Severnoj Americi.
 15. U junu 1969 bend se prvi i poslednji put pojavio u televizijskom programu kako bi odsvirao neku numeru. Zbog lošeg kvaliteta zvuka – odlučili su da se više ne pojavljuju sa instrumentima u živom programu.
 16. U oktobru 1969 bend objavljuje album Led Zeppelin II koji stiže na top liste Sjedinjenih  Država i Velike Britanije. Kritičari i dalje navode ovaj album kao početak hevi-metala.
 17. Samo par nedelja nakon objavljivanja drugog albuma, numera A1 (Whole Lotta Love) je objavljena kao drugi singl benda u inostranstvu. Bio je to prvi singl ove grupe koji je došao na top liste Australije i Nemačke.
 18. Mesec dana nakon izlaska drugog albuma, Pejdž i Plant se izoluju u Velsu, u jednoj brvnari (Bron-Yr-Aur) gde su počeli da rade na trećem albumu.
 19. U februaru 1970 tokom turneje po Danskoj bend se suočava sa tužbom gospođe Eve fon Zeppelin, naslednice kreatora letelice Zeppelin. Bend odlučuje da promeni ime na jednu noć u The Nobs, u čast svog menadžera turneje, Klauda Nobsa.
 20. Album Led Zeppelin III sniman je gotovo godinu dana i objavljen je u oktobru 1970. sa više akustičnih, a manje električnih instrumenata.
 21. Zbog neobuzdanog ponašanja Roberta Planta i bubnjara Džona Bonama, koji je čak u hotelu Kontinental Hajat u Los Anđelesu vozio motor po spratu.
 22. Četvrti album (novembar 1971) proglašen je za najprodavaniji vinil grupe.
 23. Iako je album tehnički bio bez naslova jer su članovi grupe insistirali na tome da ne koriste ime benda na omotnici, fanovi su album prozvali – Led Zeppelin IV.
 24. Članovi benda počinju da koriste simbole, a osim što je svaki od četiri člana imao svoj simbol,  peti je dodeljen pevačici Sendi Deni kako bi joj se odalo priznanje za izvedbu pesme The Battle Of Evermore.
 25. Glavna pesma na četvrtom albumu je svakako Stairway To Heaven. Mnogi obožavatelji benda tvrdili su još tada da je pesma posvećena promociji satanizma. Navodno, kada se pesma „emituje“ unazad, čuju se poruke kao što je „Ovo je za tebe dragi Satano“. Plant je jednom prilikom odgovorio na takve reči kratkim komentarom koji bi u slobodnom prevodu mogao da glasi „Mora da ste mnogo dokoni“.
 26. Narednu godinu bend provodi na svetskoj turneji kako bi promovisao album i prvi put odlazi u Australiju
 27. Koncert u Singapuru koji je bio zakazan za 14. Februar 1972, otkazan je zbog toga što granične vlasti nisu htele da puste članove benda da uđu u Singapur zbog zakona koji je zabranjivao muškarcima da nose dugu kosu.
 28. U martu 1973. bend izdaje peti album Houses of The Holy, koji je obeležen sa muzičkim eksperimentima i kontroverznim omotom sa mnogo nage dece. Omot je potpisao Obri Pauel, dizajner koji je radio albume Pink Flojda, Blek Sabata, Dženesisa, Pola Makartnija i drugih.
 29. Na komercijalnom letu iz San Franciska u Los Anđeles u junu 1973. bend prolazi kroz ozbiljne, opasne turbulencije. Zbog toga menadžer iznajmljuje Starship, avion koji će postati simbol raskalašnog života ovog benda, koji je ušao u istoriju roka kao prvi bend sa svojim avionom.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

0 Shares
Share
Tweet
Pin
Share
Share