U utorak, 18. septembra, u leskovačkom Narodnom pozorištu svečano će biti otvoren 11. Leskovački internacionalni festival filmske režije

Festival traje do 22. septembra i odvija se na više lokacija u Leskovcu..

Festival organizuje Leskovački kulturni centar, pod pokroviteljstvom grada i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Pred Leskovčanima i njihovim gostima najpre će se pojaviti protagonisti filma Južni vetar Miloša Avramovića, u kom glavne uloge igraju Miloš Biković, Dragan Bjelogrlić, Miodrag Radonjić, Bogdan Diklić.

Ova kombinacija trilera, akcije i melodrame već je pobrala brojne nagrade na domaćim festivalima.

Ono što će posebno obradovati žitelje Leskovca je nastup Manjifika, fenomenalnog autora koji je potpisao muziku za mnoge hit filmove, koji će u okviru svečanog otvaranja, u klubu Safir biti na bini od 22 sata.

Drugog dana festivala, u sredu, 19. septembra u Leskovačkom kulturnom centra, biće održani posebani programi „Predstavljamo U KRUPNOM PLANU” u okviru kojih će biti predstavljene velike zvezde jugoslovenske kinematografije: Anica Dobra i Dragan Bjelogrlić.

Istog dana biće održana i promocija knjiga Dušana Kovačevića i Neleta Karajlića.

U glavnom, takmičarskom programu, biće prikazano 15  dugometražnih igranih filmova iz Srbije i regiona, od čega čak devet filmskih premijera po izboru selektora festivala Milana D. Špičeka i umetničkog direktora i selektora Darka Bajića.

Za festivalske nagrade takmičiće se premijere “Tajni sastojak” Gjorčeta Stavreskog, “Između dana i noći” Andra Martinovića, “Slovenija, Austrija, sutra ceo svet” Marka Nabrešnika, “Lada Kamenski” Sare Hribar i Marka Šantića, “Rudar” Hane Slak.

Gledaocima će se predstaviti i Janez Burger svojim filmom “Ivan”, Jasmin Duraković filmom o izbeglicama iz Sirije i Bliskog istoka  “Poslednja barijera”, “Godina majmuna” makedonskog reditelja Vladimira Blaževskog i hrvatski film “Mali” u režiji Antonia Nuića.

I ove godine će na LIFFE festival doći mnogi eminentni filmski radnici: Anica Dobra, Marija Bergam, Slobodan Šijan, Mima Karadžić, Svetozar Cvetković, Tihomir Stanić i mnogi drugi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

0 Shares
Share
Tweet
Pin
Share
Share