Bitef je oduvek bio prepoznatljiv po izvođenju predstava u institucionalnim pozorištima, ali i izmeštanju produkcija u alternativne prostore koji nisu prvobitno ili primarno predviđeni za pozorišne događaje.

Ovoga puta, idemo korak dalje! Cela druga polovina festivala biće smeštena u nekoliko hala Luke Beograd, koja će u periodu od 22. do 26. septembra biti centralno mesto na kome će se izvoditi predstave glavnog, ali i pratećih programa festivala.

U kontekstu umetničkog i tematskog fokusa 53. Bitefa koji se bavi analizom propadanja savremenog društva i pokušajem definisanja alternative stanju u kome se nalazimo, izmeštanje dela programa u prostor Luke Beograd predstavlja logičan čin.

Retke ptice FOTO Lou Henry

U nastojanju da način rada prilagodimo konceptu festivala, stvaramo jedinstven prostor koji publiku navodi da promišlja umetnost u prostorima koji nisu tome namenjeni. Izlazeći iz pozorišta, pozivamo ljude da nam se pridruže u nastojanju da promišljamo alternative postojećem stanju u pozorištu, ali i društvu uopšte.

Tako će publika Bitefa, u Luci Beograd moći da pogleda čak pet predstava glavnog programa:

Nemoralne priče – 1. deo: Kuća majka, kompanije Non nova (Nant, Francuska) čije autorstvo potpisuju Fia Menar i Žan-Lik Božol,

O mesu i betonu koreografkinje Lusijane Lare u produkciji kompanije Anti Status Kvo (Brazilija, Brazil),

Ali: Strah jede dušu Sebastijana Horvata u produkciji Slovenskog narodnog gledališča Drama Ljubljana (Slovenija),

Retke Ptice – cirkusku predstavu grupe autora u produkciji kompanije Vuk za čoveka iz Lila (Francuska)

Pozvani – predstavu čuvene kompanije Ultima Vez iz Brisela (Belgija), po koreografiji Sepe Bajensa.

Nemoralne priče FOTO Jean Luc Beaujault

Luci Beograd, za sve posetioce festivala, biće organizovani štandovi na kojima će moći da se kupi hrana i piće. Poslednjeg dana festivala biće organizovano i svečano proglašenje dobitnika nagrada Bitefa, koje će se takođe održati na ovoj lokaciji.

Naslovna fotografija: scena iz predstave Pozvani, autor fotografije: Danny Willems

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

52 Shares
Share52
Tweet
Pin
Share
Share