Prvog novembra će se na 22. Pančevo Jazz Festu predstaviti velike zvezde: ansambl Little Rosies Kindergarten, Mark Guiliana Beat Music i Peter Rozsnyoi.

Sa austrijske džez scene, dolazi ansambl Little Rosies Kindergarten, koji čini čak 13 članova u atipičnoj big-bendovskoj formaciji.

Ovaj sastav, koji će nastupiti na otvaranju druge festivalske večeri u 20h, nema ni formalnog ni neformalnog lidera već svi komponuju i improvizuju ravnopravno.

Nema ni grube podele po instrumentalnim sekcijama, dok vokali često više duguju pozorišnoj i kabaretskoj estetici, nego onoj karakterističnoj za istorijske predstave o ovom formatu i vrsti džeza.

Little Rosies Kindergarten u svom izrazu nalaze mesta kako za džez avangardu, tako i za modernu kompoziciju, odnosno alternativni pop i rok.

Te naizgled različite estetike se u muzici austrijskog orkestra prepliću, čineći njihove pesme nepredvidivim i intrigantnim u svakom trenutku.

Od 21:30 nastupiće zvezde večeri, američki sastav Mark Guiliana Beat Music.

Frontmen ovog benda, renomirani američki bubnjar koji je sarađivao sa Avishaijem Cohenom, Bradom Mehldauom i drugim vedetama savremenog džeza, savršen je primer slobodnog, kreativnog muzičara 21. veka.

Stasao kao klinac na grandž bendovima poput Nirvane, Soundgardena ili Pearl Jam, sa školovanjem i treningom u domenu klasičnog džeza, te interesovanjima za modernu i eksperimentalnu elektroniku u odraslom dobu, danas se hrabro i bez otklona bavi onim što mu najviše prija u datom trenutku.

Muzika Guilianinog benda Beat Music evocira stil osamdesetih, istaknut prepoznatljivim šmekom sintova i starih ritam mašina, no uspešno inkorporiran u stil uzavrelog njujorškog džeza 21. veka. Guilianina muzika je i retro-futuristička i savremena, plesno svedena i džezerski razmahana, ali nadasve suptilna i promišljena, kao plod hrabre vizije autora pred kojim se ne naziru granice.

Mađarski pijanista Peter Rozsnyoi  će se pančevačkoj publici predstaviti u 23h u formi pijanističkog trija, utemeljenoj u tradiciji koju su decenijama gradile legende poput Billa Evansa, Keitha Jarretta, te u novije vreme muzičari poput Brada Mehldaua ili Torda Gustavsena.

Baveći se ovim omiljenim formatom brojnih posvećenih ljubitelja džeza i audiofila, Rozsnyoi  se opredelio za delikatnost ispred samodovoljne virtuoznosti i lepotu u jednostavnosti.

Njegov je aranžerski stil utemeljen u najboljoj tradiciji džeza pedesetih godina prošlog veka, odakle rado odlazi u džeretovski razigrane improvizacije ispunjene vokalnim usklicima.

U baladerskim numerama delikatan je poput Evansa, a nisu mu strane ni klasičarske vinjete utemeljene u fascinaciji Bachovom muzikom.

Pančevački jazz festival održava se dvadeset drugi put u organizaciji Kulturnog centra Pančeva, uz pokroviteljstvo Grada Pančeva, Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, a uz podršku Ambasade SAD, Italijanskog instituta za kulturu, Ambasade Mađarske, Collegium-a Hungaricum-a, Ambasade Izraela, Austrijskog kulturnog foruma i Dunav osiguranja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

7 Shares
Share7
Tweet
Pin
Share
Share