Umetnica iz Niša Mina Stefanović bavi se vizuelnim stvaralaštvom, ilustracijom, fotografijom i kratkim video radovima.

Ljubiteljima stripa je posebno zanimljivo je da ostvarila saradnju sa izdavačkom kućom Svet stripa(Veseli četvrtak) pre dve godine kroz ilustracije jednog od najpopularnijih junaka devete umetnosti Dilana Doga.

Za sada je imala sedam samostalnih i učestvovala i na jednoj grupnoj izložbi koje su ražavane od Niša, preko Podgorice i Beograda do Pančeva.

Ono što se na prvi pogled primeti da je glavna tema Mininih dela, bilo da je reč crtžeu, fotografiji ili video radu ŽENA.

– Kroz svaki moj rad provlači se žena kao dominatna tema i najveća inspracija. Kroz ženu se vide brojne škakljive, nazovimo ih, tabu teme. Stvari o kojima se, po mom mišljenju, ne govori dovoljno. Glavna ideja ili zamisao ili vizija je da predstavim poziciju žene kako u mentalnom tako i u fizičkom aspektu. Sama cenzura, na koju sam često nailazila, nas sputava da napredujemo kao jedno ravnopravno društvo.

Kroz radove se naziru i mentalno i fizičko stanje žene, bilo da je to borba sa depresijom ili drugim poremećajima raspoloženja kao i sama seksualnost. Na mojim radovima žene su predstavljene kroz akt, baš iz tog razloga što zelim da predstavim tu, ne samo fizičku, već i mentalnu ogoljenost. Predstavljene su i u svakodnevnim situacijama za koje često čujemo da nisu “primerene” za jednu ženu ili su izbegavane teme u društvu.

Radovi se, uglavnom, vode ličnim iskustvima ili iskustvima u mom okruženju. Ovim želim da proširim svest o svim životnim aspektima žene u modernom društvu, gde ima cenzure i ćutanja. Žwelim da podržim žene u izražavanju, bez sputavanja ili potcenjivanja bilo čega ili koga drugog. Želim da vizuelno prikažem spoljašnju i unutrašnju lepotu žene, njenu jačinu koja se nosi sa svim razdobljima života.

Drawing My Depression je ciklus nastao 2018. godine, kombinovanom tehnikom. Cilj je vizuelno prikazivanje, iz lične perspektive, kako izgleda živeti sa depresijom.

 

Mimikrija, ciklus nastao 2016. godine tušem na papiru. Koncept ciklusa je osnaživanje žena i prikazivanje, nazovimo “tabu tema” kroz svakodnevicu.

 

Obsessions je ciklus nastao 2018. godine, rađen kombinovanom tehnikom, u cilju prikazivanja ličnih osećanja i ogoljavanja same sebe u nedostatku reči.

Untitled ciklus koji je nastao 2019.godine, rađen kobinovanom tehnikom, prikazuje i bavi se temom mentalnog zdravlja.


REDRUM ciklus iz 2017.godine, rađen kombinovanom tehnikom, u cilju prikaizvanja mentalnog i fizičkog stanja jedne žene.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

0 Shares
Share
Tweet
Pin
Share
Share