Malo je gradova u Srbiji koji se mogu pohvaliti pozorišnim festivalom – a još manje je onih koji imaju pozorišni festival – a nemaju svoje pozorište. Jedan od takvih gradova je Mladenovac – beogradska opština u kojoj još od 1975. godine postoji festival posvećen daskama koje život znače. 

OD SLOBODARSKIH SVEČANOSTI DO TEATRA U JEDNOM DEJSTVU

U „ono doba“ festival se zvao „Slobodarske svečanosti“ i postojao je do 1996. godine, kada je ukinut. Deset godina kasnije, obnovljen je pod novim imenom i sa novom koncepcijom.

Ova kultna pozorišna manifestacija iz godine u godinu beleži rast posetilaca, a poslednje dve godine ulaznice za Festival bile su rasprodate pre početka manifestacije.

Ne treba ni da čudi, s obzirom na to da se pred gledaocima poklanjaju glumci iz profesionalnih pozorišta cele zemlje, sa najnovijom i najkvalitetnijom produkcijom.

OVAJ PUT OD SNA DO JAVE

Za razliku od prethodne dve godine, kada je tema festivala bila „Biti ili opstati“, odnosno „Stvaram svet oko sebe“, ove godine Teatar u jednom dejstvu se odvija sa temom „Od sna do jave“.

Prvog dana gledaocima će se predstaviti Pozorište Boško Buha, sa predstavom Ežena Labiša Florentinski šešir u režiji Darijana Mihajlovića. Glavne uloge tumače Dejan Lutkić, Goran Jevtić, Zoran Cvijanović i drugi.

U utorak, 16. oktobra, Mladenovčani će ugostiti BDP, koje dolazi sa predstavom Ane Đorđević Crna kutija, u režiji Andreja Nosova. U predstavi igraju Ivan Zarić, Petar Benčina, Nataša Marković, Nemanja Oliverić, Ivana Nikolić, Miloš Timotijević.

Sreda, 17. oktobar rezervisan je za koprodukciju prištinskog Narodnog pozorišta i Šabačkog pozorišta koja će izvesti Mihizovu predstavu Banović Strahinja u režiji Nebojše Bradića.

Banović Strahinju igra Nebojša Đorđević, Zoran Karajić tumači Jug Bogdana, Milan Vasić Vojina Jugovića, Dušan Simić Boška Jugovića, a Anika Grujić igra majku Jugovića.

Narodno pozorište Beograd predstaviće se u četvrtak 18. oktobra predstavom Maje Pelević Bolivud. Igraju: Miloš Đorđević, Jelena Đokić, Danijela Ugrenović, Suzana Lukić, Pavle Jerinić, Bojana Đurašković.

U petak 19. oktobar Jugoslovensko dramsko pozorište igra predstavu Zašto je poludeo gospodin R? Rajnera Vernera Fasbindera i Mihaela Fenglera.

Režiju ovog komada potpisuje Bobo Jelčić, a uloge su poverene Borisu Isakoviću, Nataši Tapušković, Branku Cvejiću, Vesni Čipčić, Feđi Stojanoviću i drugima.

Pretposlednjeg dana festivala Knjaževsko srpski teatar Kragujevac izvodi predstavu D. S. Džeksona Moje bivše, moji bivši, u režiji Slađane Kilibarde. Uloge su poverene Milošu Krstoviću, Isidori Rajković, Katarini Mitrović, Nađi Maršićević i Dušanu Stanikiću.

Poslednje takmičarsko veče – nedelja 21. oktobar biće posvećeno Zvezdara teatru koje će se predstaviti Pekićevom Korešpodencijom u režiji Gorčina Stojanovića.

Ulogu Simeona Njegovana Lupusa tumači Branislav Lečić, Simeona Njegovana Hadžije  – Slavko Štimac, dok Milicu Njegovan tumači Anica Dobra.

U ponedeljak, 22. oktobra biće ceremonija zatvaranja, na kojoj će biti dodeljene nagrade, a posetioci će moći da uživaju u koncertu Ivana Bosiljčića.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

0 Shares
Share
Tweet
Pin
Share
Share