U okviru 12. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Beldocs, biće održan program “Lavirinti pravde” posvećen globalnim izazovima prava i pravosuđa.

U ovom programu biće prikazani “Suđenje Ratku Mladiću” o procesu vođenom protiv srpskog generala Ratka Mladića u Hagu, “Nek mi je Bog u pomoći” o radu briselske istražne sudije Eh Gruvez, “RBG” o sudiji Vrhovnog suda SAD-a Rut Bejder Ginsberg (85), “Proces – Država Rusija protiv Olega Sencova” o suđenju Olegu Sencovu i pokušaje njegove porodice, prijatelja i advokata da ga spasu, i “Proces” koji arhivskim snimcima rekonstruiše jedno od prvih montiranih suđenja koje je osmislio Staljin.

Serija razgovora i panel diskusija koji će pratiti projekcije osmišljena je kao kritički prostor za ispitivanje višestrukih i složenih verzija stvarnosti i za uspostavljanje informativne platforme za preduzimanje akcije u borbi za efikasan pravosudni sistem i zdravo građansko društvo.

Posle projekcije filma “Nek mi je Bog u pomoći”, 10. maja od 17 sati u DKC-u, koreditelj Iv Inan razgovaraće s publikom, Askold Kurov reditelj filma “Proces – Država Rusija protiv Olega Sencova” 12. maja od 17 sati u istom prostoru srešće se s publikom, dok će Robert Miler i Henri Singer, reditelji filma “Suđenje Ratku Mladiću”, s publikom razgovarati 9. maja od 18 satu u Velikoj Sali Doma omladine Beograda.

Njih dvojica biće učesnici i panel dikusije na temu “Sudska pravda: između žrtava i počinioca” koja će biti održana 10. maja od 11 sati u tribinskoj sali Kolarčeve zadužbine. Na toj diskusiji govoriće i glavni tužilac Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju u Hagu, Piter Mekloski, sada u penziji, kao i glavni advokat Mladićeve odbrane – Branko Lukić.

U maloj sali Kolarčevog univerziteta, 13. maja od 11 sati biće održana panel diskusija “Pravda u rukama žena: rodna perspektiva pravničke profesije u Srbiji”, na kojoj će, između ostalih govoriti Vida Petrović Škero, bivša predsednica Vrhovnog suda Srbije, i prof. dr Jelena Jerinić, profesorka Pravnog fakulteta Univerziteta Union u Beogradu. Tog dana od 12.30 u istom prostoru biće održana i panel diskusija “Staljinova pravda u svetlu današnje stvarnosti”, na kojoj će učestvovati Askold Kurov, reditelj filma “Proces – Država Rusija protiv Olega Sencova” i Boris Varga, novinar i politikolog.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

0 Shares
Share
Tweet
Pin
Share
Share