Potpisnik ovih redova uvek se ljuti kada, na pomen horske muzike, njegovi sagovornici „zakovrnu“ očima. A onda isti ti idu na Tašmajdan, kako bi odgledali Karminu Buranu, delo u kom ključnu ulogu baš igra – hor!

Potpisnik ovih redova ne želi da kulturna javnost u Srbiji (uključujući publiku ovog sajta) zaboravi (a skloni smo zaboravljanju) na Stevana Stojanovića Mokranjca.

Našeg najvećeg muzičkog pedagoga i kompozitora horske muzike, poteklog u Negotinu.

Baš zato, već 53 godine u Negotinu se održavaju Mokranjčevi dani. Tako će biti i ove godine: od 15. do 21. septembra ovaj grad biće evropska prestonica horske muzike.

Publika će u tih šest dana moći da sluša horove iz Slovenije, Bugarske, Albanije i naravno, naše zemlje.

U pratećem programu čekaju ih nastupi Snežane Savić Sekulić i Ive Mrvoš Anokić, naših poznatih operskih primadona, kao i koncert jednog i jedinog – Vlatka Stefanovskog.

Ove godine, pravu poslasticu za građane Negotina, ali i njihove goste, biće izložba našeg proslavljenog slikara Miloša Šobajića.

„Šlag sa višnjom na vrhu“ ovogodišnje horske „torte“ u Negotinu zasigurno će predstavljati nastup već pomenutog hora i simfonijskog orkestra RTS-a, koji će u Negotinu izvesti (takođe pomenutu) Karminu Buranu Karla Orfa.

Ako vas put nanese u Negotin…

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

0 Shares
Share
Tweet
Pin
Share
Share