Muzika, baš kao i mostovi, spaja ljude. Umetnički projekat Most kakor kamen most je osmislila slovenačka pevačica Ljoba Jenče, inspirisana tradicijom slovenačke Bele Krajine, gde su se tokom 15. i 16. veka naselili Srbi i Hrvati, bežeći pred naletom Turaka.

Pored mladog slovenačkog pijaniste Jureta Goručana, u želji da na savremeni muzički i multimedijalni način predstavi deo vredne baštine – i to u Evropskoj godini kulturne baštine – Ljoba je za saradnike iz Srbije odabrala pevačicu i istraživačicu Svetlanu Spajić i kompozitora i multiinstrumentalistu Borisa Kovača.

 

Prema terenskoj građi koju je sakupio Marko Terseglav, autorka projekta je spremila muzički program koji seže u skoro zaboravljenu tradiciju, ali daje prostor  i savremenom čitanju duhovne bliskosti Slovenije i Srbije, ta dva kraja slovenskog Balkana.

Očuvanje tradicije Bele Krajine, drevnih pesama i rituala zaslužuje zajednički napor, pa je “ovaj projekat primer upravo takvog susreta tradicionalnog i savremenog, kao i etničkog, klasičnog i džez muzičkog jezika, prevazilazeći sve standardizovane granice i predrasude”, kako to navodi Boris Kovač.

 

Svetlana Spajić i Boris Kovač

Koncertna turneja u Srbiji će početi 21. novembra u Savremenoj galeriji u Subotici sa početkom u 18.00 časova akustičnim nastupom Ljobe i Svetlane. Nastaviće se koncertom kvarteta u Kulturnom centru Pančeva dan kasnije od 19 časova, a završni koncert, na kome će svirati svo četvoro uz video projekciju, biće održan u Studentskom kulturnom centru u Beogradu u nedelju 25. novembra sa početkom u 20 sati.

Karte za beogradski koncert, po ceni od 300 dinara, mogu se kupiti u Art kafeu SKC-a.

Projekat se realizuje pod Pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Slovenije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

0 Shares
Share
Tweet
Pin
Share
Share