Nova zvezda francuskog filma, scenarista i reditelj Jean – Charles Hue dobiće na 26. Festivalu evropskog filma Palić nagradu Underground Spirit!

Ova nagrada dodeljuje se za dugogodišnji rad na nezavisnom filmu i jedinstvenu poetiku nastalu van okrilja filmske industrije i vodećih kinematografskih tokova.

Svečano uručenje nagrade zakazano je za ponedeljak, 22. jul u 21 sat, na Letnjoj pozornici.

Hue je postao zvezda u Francuskoj nakon što je njegov film „Grizi svoje kosti“ (Mange tes morts) osvojio prestižnu nagradu Jean Vigo, koja se svake godine dodeljuje francuskim rediteljima za nezavisni duh i stilsku originalnost u radu u kategoriji igranog i kratkog filma.

„Nagrada Underground spirit za mene je od izvanrednog značaja iz nekoliko razloga. Jedan od njih jeste što gajim divljenje prema mnogim filmskim stvaraocima koji su primili ovu prestižnu nagradu: naročito mislim na F. Ž. Osana, čiju filmsku poeziju uvažavam koliko i velikodušnost njenog stvaraoca. Pored toga, naročito ističem napore da se ovom nagradom ukaže zahvalnost delima koja se nalaze u nezahvalnom, teškom položaju, jer pomalo naivno nastoje da u unapred izgubljenoj bici raskinu sa izvesnim prirodnim zakonima koji mnogim cvetovima ne omogućavaju da isklijaju na površinu kako bi se rascvetali u punom sjaju“, rekao je Hue medijima.

Dobitniku nagrade posvećen je Omaž program u bioskopu Abazija gde će biti prikazana četiri njegova filma počev od nedelje, 21. jula kada će biti održana projekcija filma „Grizi svoje kosti“. Narednog dana, u ponedeljak, 22. jula biće prikazan film „Vožnja gospodnja“, dok će u utorak, 23. jula program zatvoriti filmovi „Priče iz Tihuane“ i „Topo i vera“.

Nagrada Underground spirit ustanovljena je 2008. godine na Festivalu evropskog filma Palić.

Ova autentična nagrada je od svog osnivanja dodeljena francuskom reditelju F.J. Osanu, nemačkom reditelju Uliju M. Šupelu, domaćem reditelju Želimiru Žilniku, norvežaninu škotskog porekla Jernu Utkilenu, švedskom rediteljskom duu Ola Simonsonu i Johanu S. Nilsonu, francuskom animatoru Eduaru Salijeru, mađarskom super-8 dvojcu – braći Buharov, umetničkoj grupi od pet španskih reditelja koju je nakon Palića britanski filmski magazin Sight & Sound nazvao “Električnim jahačima Apokalipse”.

Nagrada Underground Spirit uručena je i jugoslovenskom i slovenačkom direktoru fotografije i reditelju, jednom od začetnika crnog talasa, Karpu Godini, i francuskom animatoru, reditelju i vizuelnom umetniku Bertranu Mandikou (Bertrand Mandico), a prethodne godine ovu nagradu su primili italijanska rediteljka i scenaristkinja Tic Kovi i austrijski reditelj i fotograf Rajner Frimel.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

0 Shares
Share
Tweet
Pin
Share
Share