Ako vam se čini da smo pogrešili, da smo omaškom napisali kako je striming platforma Netflix osvojila jednu od najvažnijih filmskih nagrada, venecijanskog Zlatnog lava – vi grešite.

Naime, film dobitnik Zlatnog lava, Roma, meksičkog reditelja Alfonsa Kuarona, (dobitnika Oskara za film Gravity) je ostvarenje u produkciji Netflixa, striming giganta.

Samim tim – istorija filmske industrije je promenjena:

Film koji najverovatnije nikad neće doći u bioskope (ili će, u najboljem slučaju, u trenutku prikazivanja u bioskopima biti dostupan i online korisnicima Netflixa) osvojio je jednu od najprestižnijih filmskih festivala koji je sinoć zatvoren.

Uistinu, Kuaronov film je i pre početka festivala bio glavni favorit za nagradu, tako da žiri na čelu sa Giljermom del Torom, koji je 2017. osvojio Zlatnog lava za svoj film Oblik vode, nije doneo odluku koja bi razočarala posetioce Mostre.

Za razliku od Gravitacije, SF spektakla sa Sandrom Bulok i Džordžom Klunijem koji je okićen sa sedam Oskara, Roma je film svedene estetike, u crno-beloj tehnici.

Radi se o drami smeštenoj u sedamdesete godine prošlog veka, koja prati udobni život žene, majke, iz srednje klase i dve porodične sluškinje u Meksiku, zemlji ogromnih nejednakosti i nasilja.

Slavni meksički reditelj izjavio je da je film sastavljen od njegovih uspomena želeo da snimi od onog dana kada je shvatio da želi da bude reditelj, ali da je bio svestan da „Holivud ne bi finansijski podržao takvo ostvarenje, bez obzira što bi ga uradio reditelj sa A-liste, nagrađen Oskarima“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

3 Shares
Share3
Tweet
Pin
Share
Share