Objektivno, drugačije nije moglo. Gran-pri Filmskih susreta u Nišu ove godine nije mogao da osvoji niko drugi do Tihomira Stanića.

Malo je reći da je njegova uloga u novom filmskom hitu srpske kinematografije, Delirijum Tremensu, uverljiva. Ona je potresna, tačna, gorka, ubitačna, užasavajuća i veličanstvena u isto vreme.

FOTO: Vanja Keser/Južne vesti

Zato je odluka žirija na 54. festivalu posvećenom glumcima apsolutno opravdana i zaslužena.

Goran Marković, scenarista i reditelj ovog ostvarenja, koje je u Nišu prikazano za njegov rođendan, apsolutno maestralno je prebacio na filmsko platno svoj istoimeni dramski tekst koji se deset godina izvodio na sceni Beogradskog dramskog pozorišta.

Stanić je svoju nagradu, Nais, posvetio borcima za opstanak reke u selu Rakita.

Očito, srpska kinematografija u ovoj godini ima najmanje dva sjajna ostvarenja: drugo je film Ane Marije Rosi, Ajvar, u kom glavne uloge tumače Nataša Ninković i Sergej Trifunović.

FOTO: Taramaunt Promo

Ovo dvoje „klasića“ osvojili su u Nišu nagrade Carica Teodora (za najbolju žensku ulogu) i Car Konstantin (za najbolju mušku ulogu), a producenti Ajvara moraju biti zadovoljni i zbog toga što su ovom filmu pripale još dve nagrade. Za najbolju žensku epizodnu ulogu nagradu je osvojila Vesna Čipčić, koja u Ajvaru igra majku Nataše Ninković. Nataša, ta sjajna Trebinjka je, pak, osvojila i možda najvredniju nagradu – kada su glumci u pitanju: Nagradu publike.

Trifunović je morao da se prilikom primanja nagrade i našali: naime, članica žirija Nela Mihajlović je sa Natašom i njim bila na klasi, pa je Sergej tim povodom uzviknuo „živeo nepotizam i korupcija“, podižući u vis svoju prvu nagradu u Nišu.

FOTO: Taramaunt Promo

Dan kada je festival u Nišu zatvaran, bio je dan kada bi – da je sreće – bio proslavljen rođendan Nebojše Glogovca. Ovom fantastičnom, prerano preminulom glumcu Ninkovićeva je posvetila svoju nagradu.

Niš je ove godine opravdao očekivanja.

Čekamo s nestrpljenjem ko će sledeće godine, po 55-ti put podići ključeve Tvrđave i uzviknuti „Kolege glumci, Tvrđava je naša!“

NASLOVNA FOTOGRAFIJA: Vanja Keser/Južne vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

0 Shares
Share
Tweet
Pin
Share
Share