Internacionalni niški festival Nišville održaće se od 3. do 12.avgusta, a glavni festivalski muzički program 9. 10. 11. i 12. avgusta na niškoj Tvrđavi. UZ muziku ljubitelji filma moći će da uživaju na Nišville Movie Summit-u. Najavljeno je rekordnih hiljadu učesnika izvešće oko 250 programa na 20 scena. 

Od izvođača izdvajamo The Manhattan Transfer koji će nastupiti 10. avgusta. Impresivna karijera ovog sastava koja traje već više od četiri decenije, u najkraćem se može predstaviti brojkama: 29 albuma, 10 Grammy nagrada (uz 20 nominacija), jedina su grupa koja je iste godine (1981) osvojilia dve Grammy nagrade za najbolje izvođenje (vokalni duo ili grupa) i u jazz i u pop kategoriji, a remek delo iz 1985. godine „Vocalese“, sa 19 Grammy nominacija je posle „Thrillera“ Michaela Jacksona drugi najnominovaniji album svih vremena.

Čuveni world music sastav iz Francuske The Gipsy Kings, predvođeni gitaristom Pakom Baliardom, nastupiće 12.avgusta na završnoj večeri ovogodišnjeg Nišville jazz festivala. putujuća muzička porodica ove godine slavi značajan jubilej, 25 godina postojanja, a na Nišvilu će dobiti najveću festivalsku nagradu Grand Prix – statuetu Šabana Bajramovića, koja se svake godine dodjeljuje najznačajnijim svjetskim muzičarima za fuziju džeza sa drugim muzičkim pravcima.

Više od 300 muzičkih filmova iz 40 zemalja u nekoliko kategorija pristiglo je poslednjih meseci na konkurs Nišvila, a selekciona komisija odabrala je 80. U revijalnom delu biće prikazano još 20 filmova, a svi će se oni takmičiti za najbolje izvođenje filmske muzike.

Pogram ovogodišnjeg Nišville Movie Summit-a započeće u nedelju 5. avgusta srpskom premijerom dokumentrnog filma „Maria Kalas“ reditelja Toma Volfa, a nakon njega biće prikazan „Liberation Day“ film snimljen povodom prvog rock koncerta održanog u Severnoj Koreji.

Pre prikazivanja filma o Mariji Kalas (uz koju se u filmu pojavljuju i Aristotel Onazis, Vitorio De Saika…) biće priređen i koncertni omaž verovatno najvećoj operskoj pevačici svih vremena. Ekskluzivno na Nišvilu, projekciji filma „Liberation day“ o koncertu slovenačke grupe Laibach u Severnoj Koreji, prisustvovaće i kompletna postava grupe, koja će posle filma održati celovečernji koncert.

U sklopu Drive – in Movie programa svi vlasnici automobila moći će na parkingu niške auto pijace da pogledaju i filmove o Dejvidu Boviju, Morisiju i Grejs Džons.

Nemi filmovi će se tradicionalno prikazivati uz džez improvizacije mladih pijanista na „Kristina stejdž“ (asocijacija na scenu iz filma „Maratonci trče počasni krug“). Prvi put ove godine biće prikazani i filmovi snimljeni mobilnim telefonima koji su se javili na konkurs, a posetioci Movie Dream projekcija pratiće filmove iz udobnih ležaljki.

Cene ulaznica: Komplet ulaznica iznosi 3.500 dinara; pojedinačna ulaznica 1.500 dinara; VIP Komplet 4.500 dinara; VIP Pojedinačna ulaznica košta 2.000 dinara.

U prodaji su i polukompleti – ulaznice za dva dana (polukomplet 1 za četvrtak i petak, 9.  i 10. avgust i polukomplet 2 za subotu i nedelju, 11. i 12.avgust) za tribine i parter po ceni od 2.000 dinara.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

0 Shares
Share
Tweet
Pin
Share
Share