Umetničko-produkcijska grupa Noć muzeja najavljuje da će ovogodišnja manifestacija u Srbiji, biti održana u subotu 19. maja. Jedna od najposećenijih manifestacija u oblasti kulture, održava se petnaesti put. Programska tema ovogodišnje Noći muzeja nosi naziv Pobede i pobednici.

Ove godine ceo svet obeležava kraj Prvog svetskog rata. Kao i u svakom sukobu, neko je na kraju izvojevao epitet pobednika, a neko gubitnika. Spadamo u one koji su iz Velikog rata izašli kao pobednici, ali to neće biti (jedina) pobeda koju će slaviti 15. Noć muzeja.

Ovogodišnja manifestacija ima za cilj da obeleži neke lične, intimnije i humane pobede kao nadmašivanje samog sebe – pobede u životu, umetnosti, prosvetiteljstvu, kulturi, nauci, u svemu što čini svet oko nas sadržajnijim, važnijim i vrednijim. 15. Noć muzeja biće inspirisana bogatim nasleđem, koje ne čini samo poštovanje tradicije, već i inovacije.

I ovog puta organizatori  tradicionalno otkrivati nove prostore i pričati neispričane priče, a za jednu noć će se čitavi gradovi pretvoriti u muzej. Noć muzeja je ujedno deo Evropske Noći muzeja čijoj se inicijativi priključila 2006. godine.

Iz programa:

Narodna biblioteka Srbije – Uspomene i grafički dizajn – Budi umetnik!

Od studentskih početaka u Poljskoj, preko kultnih plakata za JDP i Narodno pozorište, do radova za čuvena Nolitova izdanja i omota ploča uz koje su stasavale generacije, pola veka karijere Miodraga Bate Kneževića na jedinstven je način oblikovalo svet oko nas i uz pomoć nesvakidašnjeg grafičkog rukopisa suptilno nam usadilo ideje novog, savremenog, drugačijeg. Zaključno sa zbirkom ilustrovanih plakata koju je 2012. godine Bata Knežević poklonio Narodnoj biblioteci Srbije, prošetaj se kroz decenije naše prošlosti i sadašnjosti, oblikovane Batinim vizijama.

U 21.00, 22.00 i 23.00 – Druženje sa Batom

U 17.00, 19.00 i 21.00 – Kreativna radionica kaligrafije

U cilju savladavanja veštine i umetnosti lepog pisanja na papiru pisaljkom od trske i mastilom, na radionici će biti predstavljeni stari srpski rukopisi Odeljenja za arheografiju Narodne biblioteke Srbije.

18.00 Koncert: Majski Master artovci. Program: Šopen, Paganini, Krajsler…

20.00 Koncert: Zvučne zrake i performans „telesnih udaraljki“ aktualizuje zapostavljeni instrument,  ljudsko telo i raznovrsne zvukove i nivoe komunikacije koje nam ono omogućava.

Vojni muzej – 70 svećica za Zastava film

Prava filmska poslastica za ljubitelje sedme umetnosti! Vojnofilmski centar „Zastava film“ slavi 70 godina postojanja i poziva te na veliku rođendansku žurku. Uz brojne projekcije filmova koji beleže slavne trenutke ispred kamere, kao i one manje poznate dogodovštine koje su se dešavale na snimanjima naših čuvenih filmova, čekaju te i stare filmske kamere, rekviziti sa snimanja i brojna druga iznenađenja!

Kuća Jovana Cvijića – Secesija – Sloboda stvaranja

Zahvaljujući slobodi stvaranja i kreativnosti koja je odlikovala secesiju, beogradske ulice danas ponosno nose neka od najlepših secesijskih zdanja! Među njima je i nedavno renovirani Muzej Jovana Cvijića, čija unutrašnja dekoracija predstavlja najkompletnije sačuvan enterijer urađen u stilu secesije u glavnom gradu, a koji u Noći muzeja obeležava pola veka od otvaranja. Prošetaj se beogradskim ulicama kroz arhivske, ali i savremene fotografije, iza kojih stoje ljubitelji secesije i Noći muzeja, i kroz njih upoznaj po mnogo čemu autentičan Muzej Jovana Cvijića, ali i ostale secesijske lepotice prestonice.

Zavod za zaštitu spomenika – Vekovima kasnije

Bilo da je u pitanju žrtvenik iz rimskog doba obavijen pričama i legendama ili pak lavlja glava sa Terazijske česme, blago koje krije ovo kalemegdansko zdanje od neprocenjive je vrednosti! Brojni predmeti, baš kao i priče uzidane u bedeme beogradske tvrđave, provešće posetioce kroz nekoliko vekova burne istorije koja se odigravala na ušću Save u Dunav. Posebno mesto u ovoj noći zauzeće predstavljanje stotinama godina stare česme Mehmed-paše Sokolovića, kojoj je odnedavno vraćen stari sjaj.

U 20.00 i 22.00 Šta je krila česma? Stručno vođenje arheologa od zgrade Zavoda do rimskog bedema i česme Mehmed-paše Sokolovića.

Od 22.00 do 01.00 DJ Chavo Loco pušta muziku na platou ispred ulaza u Zavod.

Od 17.00 do 21.00 Dečja radionica „Mali arheolog“

Nakon prvih koraka i reči, vreme je i za prva arheološka istraživanja! Upoznajte mališane sa svetom arheologije – od pronalaska zakopanog blaga do upoređivanja i analiziranja iskopina uz pomoć alatki kojima se služe pravi arheolozi.

Od 17.00 do 21.00 Dečja radionica „Nasleđe za decu“

Kako su nastajali danas čuveni spomenici kulture, koliko smo o njima vodili računa i na koji način možemo da ih sačuvamo za nove generacije?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

0 Shares
Share
Tweet
Pin
Share
Share