I Smederevo dobija svoj filmski festival!

Od subote, 18. avgusta do četvrtka, 23 avgusta u ovom gradu biće po prvi put održan Dunav Film Fest koji će predstaviti neka od najznačajnijih aktuelnih filmskih ostvarenja iz 10 zemalja kroz koje protiče Dunav.

Festival će otvoriti film Svi znaju Asgara Farhadija, u kom glavne uloge igraju Penelope Kruz i Havijer Barden. Ovim filmom otvoren je 71. Kanski festival.

OSAM OSTVARENJA PLOVI KA NAGRADI

U takmičarskoj selekciji biće prikazano osam filmova koji su već imali svoje premijere na evropskim festivalima. Oni će se takmičiti za nagradu Dunav 2860.

U konkurenciji za nagradu je film za decu i odrasle Zlogonje, Raška Miljkovića, čija premijera je u nedelju 19. avgusta, kada će biti prikazan i mađarski film Viski Bandit.

U ponedeljak 20. avgusta biće prikazan film U hodnicima, koje je premijeru imao na Berlinalu, kao i film Linija koji je imao burnu festivalsku prethodnicu – putovao je u Karlove Vari, Odesu, Čikago i Palm Springs.

Dan kasnije, posetioci Dunav Film Festa moći će da vide takođe dva filma: Prevodilac (prikazan na Berlinalu) i Radio Gramofon (prikazan u Haifi (Izrael) i Sofiji).

Premijera filma Limunada zakazana je na Dunav Film Festu u sredu 22. avgusta, kada će biti prikazan i austrijsko-nemački film Tri dana u Kviberonu, posvećen glumici Romi Šnajder.

Nagradu Dunav 2860 za najbolji film festivala dodeliće žiri koji čine domaći glumci Jelena Gavrilović i Slaven Došlo, kao i njihov hrvatski kolega Goran Bogdan.

Nagrada označava dužinu reke Dunav u kilometrima u njenom celom toku, od izvora do mora, kao i dužinu trajanja festivala u minutima filmova, navedeno je u saopštenju.

BOGAT PROGRAM U CELOM SMEDEREVU

U okviru netakmičarskog programa Dunavski hitovi, na pristaništu, pod otvorenim nebom, biće prikazano pet odabranih filmova u čijoj produkciji je učestovalo sedam država podunavskog sliva – akcioni triler Hladni pakao Stefana Ruzovickog, komedija Divlji miš Jozefa Hadera, drama Svetle noći Tomasa Arslana, biografski Jan Masarik Juliusa Sevcíka i misterija-drama Nežno stvorenje Sergeja Loznice, navodi portal Seecult.

Na zatvaranju Dunav Film Festa premijerno će biti prikazana digitalno restaurisana verzija jugoslovenskog klasika Varljivo leto ‘68 Gorana Paskaljevića, u prisustvu autora i ekipe.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

0 Shares
Share
Tweet
Pin
Share
Share