Kada je pre tri godine Guzelj Jahina objavila svoj prvi roman Zulejha otvara oči, postala je svetski poznato književno iznenađenje.

Te 2015. godine dobila je dve najznačajnije ruske književne nagrade (Veliku knjigu i Jasnu poljanu), a njen prvenac ušao je i u najuži izbor za Bukerovu nagradu.

Roman Zulejha otvara oči, koji otkriva tatarske korene ove autorke, objavljen je i u Srbiji: Godinu dana nakon svetske premijere, zahvaljujući Samizdatu ovo remek-delo predstavljeno je i našim čitaocima, a sam prvenac preveden je na još 30 jezika.

Ove godine, Jahina objavljuje svoj novi roman: Deca Volge! Roman o tome kako velika ljubav rađa strahove i u isto vreme nam pomaže da ih prevaziđemo.

Dok nas u svom prvencu ova fantastična spisateljica vodi u Sibir, sada nas smešta u nemačko Povolžje – živopisno i autentično mesto koje su stvorili došljaci u tuđoj zemlji, svet koji je danas izgubljen u prošlosti.

Jahina je rođena 1977. godine a titulu doktora nauka stekla je na Fakultetu za scenario Moskovske akademije za film.

U brojnim časopisima objavljivala je svoje kratke priče i poetske radove, da bi sa romanom prvencem razbila književnu kritiku. To delo proglašeno je za najbolje prozno delo na Međunarodnom sajmu knjiga u Moskvi 2015.

“Drugi roman je izdržao proveru. Još snažniji, uzbudljiviji i iskreniji od prvog. Obično se događa suprotno. Jahina nas je ponovo iznenadila”, smatra Jelena Kostjukovič, publicista i prevodilac.

Roman Deca Volge objavio je Samizdat B92 i predstaviće ga na ovogodišnjem Sajmu knjiga.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

14 Shares
Share14
Tweet
Pin
Share
Share