Izdavačka kuća Booka upravo je objavila dva sjajna nova naslova iz pera mladih savremenih autorki, a zajednički su im  vrlo provokativna tematika, brojne nagrade i bestseler status širom sveta. U pitanju su romani „U vrtu ljudoždera“ Lejle Slimani i „Snaga“ Naomi Alderman.

Lejla Slimani autorka je koja se proslavila književnim delima u kojima se o mnogo čemu – naprosto pita. Njen cilj nije da ponudi odgovore, već da pronađe teme koje su preplavljene čitavim kaleidoskopom intrigantnih ali retko postavljenih pitanja.

Svetsku slavu postigla je nagrađivanim šokantnim trilerom pod nazivom Uspavaj me (Chansons douce), a U vrtu ljudoždera je njen roman prvenac.

Slimani u ovom delu istražuje i razotkriva mehanizme ženske seksualnosti i seksualne zavisnosti. To je roman o ženama i njihovim željama, apetitima i autodestruktivnim nagonima. Ali njegova autorka ne morališe.

Ona se uzdržava od osuđivanja, izazivajući time naklonost ili makar razumevanje čitaoca za junakinju. U vrtlog svih ovih tabu tema, Slimani smešta i problematiku majčinstva i svih očekivanja koja uz majčinstvo idu. U vrtu ljudoždera je delo koje će čitaoce zaprepastiti, zadiviti i zapanjiti, te postaviti pitanja čiji se odgovori traže još dugo nakon završetka čitanja.

Adel naizgled ima savršen život. Ugledna je novinarka, živi u predivnom pariskom stanu sa suprugom hirurgom i njihovim malim sinom. Ali ispod sjaja tog „savršenstva“ krije se nešto drugo: strašno joj je dosadno. Osim toga, preplavljena je nezasitom potrebom za seksom, po svaku cenu. Boreći se da obuzda nagon i želju, Adelin život počinje da se vrti oko afera za jednu noć, kašnjenja na posao, laganja muža – sve dok ne upadne u sopstvenu zamku.

Roman Snaga, Naomi Alderman mnogi su mnogi okarakterisali kao Sluškinjinu priču nove generacije.

Snaga je distopijsko delo koje oslikava svet kakav bi se razvio kada bi, nekim čudom, ženama dopala šaka neprikosnovena fizička snaga.

Kažemo ’dopala šaka’, jer se u romanu upravo to i dogodi – žene odjednom imaju sposobnost da prstima proizvode ubilačke strujne udare.

Sa ovom premisom, Alderman nas vodi kroz svet novih mogućnosti, preokrenutih okolnosti i svih posledica koje zatim slede.

Visprenim stilom istražujući kako bi ova promena uticala na svet, autorka nam ujedno podiže ogledalo pred svetom kakav on i danas jeste, i to na najsurovijim mestima.

Naomi Alderman je odrasla u Londonu, a studirala je na Univerzitetu u Oksfordu i Univerzitetu u Istočnoj Angliji.

Dobitnica je nagrade Orange za mlade pisce 2006, a godine 2007. Sandej Tajms ju je proglasio mladim piscem godine i jednim od dvadeset pet pisaca budućnosti pod pokroviteljstvom Voterstounsa.

 

Njen prvi roman (Disobedience) objavljen je 2006. godine i do sada je preveden na deset jezika. Usledio je The Lessons (2010), zatim  The Liar‘s Gospel (2012), a poslednji roman Snaga objavljen je u oktobru 2016. godine. Njene nagrađivane kratke priče publikovane su u magazinu Prospekt, i u raznim antologijama, a 2009. godine bila je u užem izboru za Bi-Bi-Sijevu nacionalnu nagradu za kratku priču.

Snaga je fascinanatan pogled na to šta bi svet mogao biti ako bi hiljade godina seksizma otišlo na drugu stranu… u celini, narativ se čini domišljatim. Vredan je pažnje svake žene (i, naravno, svakog muškarca)”, navodi Times.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

0 Shares
Share
Tweet
Pin
Share
Share