Gde će se odigrati ovogodišnja Nušićijada? U Ivanjici ili u Dorćol Placu u Beogradu? Mnogo je nedoumica. Zato – krenimo redom 

Pre devet godina, u Ivanjici, varoši nekad poznatoj po najmodernijem satelitskom postrojenju preko kog je čitava Evropa telefonski razgovarala sa Amerikom, ali i primala TV signal, ponovo se porodio festival pod imenom Nušićijada.

I mora se reći da je do ove godine, taj festival apsolutno opravdao ime velikog komediografa, koje je preuzeo.

ORGAN 

A onda su se nove vlasti pobunile protiv toga što ih (o tempora, o mores!) tamo neki glumci ismejavaju?! I što ih kritikuju?! Potom su se nove vlasti pobunile zbog čega tamo neku Nušićijadu organizuje Udruženje građana KudeS, umesto da se posla prihvati Organ iz Opštine.

Rečeno – učinjeno.

Organ iz Opštine obavestio je krajem marta KudeS da više nikakvu ulogu ni u organizaciji ni u učešću u Nušićijadi.

Prema poslednjim vestima, ove godine će na festivalu komedije posvećenom Branislavu Nušiću biti neke predstave (za većinu, iskreno, potpisnik ovih redova nije čuo), i – što je za organizatore Nušićijade – goste će zabavljati Željko Joksimović, Leksington bend i Haris Džinović. 

Hmmm… Kad malo bolje razmislite – Nušić bi se ovakvom razvoju situacije iskreno smejao. Možda čak uvrstio u neki novi pozorišni tekst. 

ORGAN(IZACIJA)

Ipak, to neće sprečiti originalne pokretače Nušićijade (UG KudeS) da se suprotstave Nušićijadi – Nušićijadom u Dorćol Placu. Kako kažu – Organizujemo Nušićijadu, ali ćemo u Ivanjicu doći preko Beograda, sa istim ciljem, vizijom i slobodarskim duhom kao prethodnih osam.

Dakle, deveto izdanje Nušićijade biće održano u subotu 18. avgusta 2018, u Beogradu, na Dorćol placu.

Nekoliko dana kasnije, 23. avgusta, izvorna Nušičijada se vraća u Ivanjicu da nastavi (kako se navodi u saopštenju UG KudeS) „započeto druženje na novim festivalskim mestima – na proplanku, pored jezera, na rubu šumarka, opet zahvaljujući otvorenim kapijama naših prijatelja“.

Kako navode, ova Nušićijada, „privremeno u izgnanstvu“, ponovo će okupiti brojne umetnike, novinare, satiričare, kulturne radnike, istinske zaljubljenike u humor, slobodu mišljenja, zabavu i umetnost.

Među učesnicima su Petar Božović, Petar Arbutina, Zoran Kesić, Draža Petrović, Darko Mitrović, ekipa redakcije Njuz.net, Minja Bogavac, Nebojša Milovanović, Marčelo, Wonder String kvartet, Dragoljub Đuričić, glumci Reflektor teatra koji će igrati predstavu „Smrt fašizmu: o Ribarima i Slobodi“, tim organizacije Novi optimizam predvođen Predragom Koraksićem Koraksom i Dušanom Petričićem sa svojom izložbom „Karikature od naših života“.

(Zvanični) Festival „Nušićijada“, čiju je organizaciju od ove godine preuzeo Organ Opštine Ivanjica, biće održan od 24. do 26. avgusta. I ovaj alternativni će biti održavan tih dana. Ali na lokacijama koje smo vam naveli.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

0 Shares
Share
Tweet
Pin
Share
Share