Ako se, po onoj narodnoj, „po jutru dan poznaje“, Srbiju će u ovoj godini zauvek napustiti mnogi velikani. Za manje od mesec dana, naša kinematografija je zavijena u crno tri puta. Nakon smrti Marka Nikolića (Karađorđe, Giga Moravac), i Miodraga Radovanovića Mrguda (Šicer) danas nas je zauvek napustio Dušan Makavejev. 

Jedan od osnivača crnog talasa, reditelj kultnih, svetski priznatih filmova koji su kritikovali iskvarenost „neiskvarenih“ društvenih uređenja – jednako socijalističkih i kapitalističkih, ostao je zapamćen po delima “Parada” (1962), “Čovek nije tica”, “Ljubavni slučaj illi tragedija službenice PTT” (1967), “Nevinost bez zaštite” (1968), “Nedostaje mi Sonja Heni” (1972), “Sweet Movie” (1973), “Gorila se kupa u podne” (1993)…

Makavejev je od početka života bio dete Beograda: rođen je 13. oktobra 1932. u srpskoj i jugoslovenskoj prestonici od oca Sergija Makavejeva i majke Jelke, rođene Bojkić, koja će ostati zapamćena po tome što je prva u Jugoslaviji stekla diplomu lekara veterinarske medicine.

Sam Makavejev diplomirao je psihologiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu i važio je za velikog poznavaoca dela Vilhelma Rajha, čije je stavove često inkorporirao u svoje filmove.

Njegov ništa manje legendarni film “Misterije organizma” (1971) u stvari je bila posveta ovom nikad dovoljno priznatom revolucionaru-psihologu.

Makavejev je uređivao časopis Student, Književne novine i Danas. Bio je kolumnista i autor u mnogim časopisima. Tokom studentskih demonstracija 1968 bio je jedan od organizatora protesta.

Za svoje filmove dobio je Srebrnog medveda u Berlinu, Srebrnu pulsku arenu, nagradu Luis Bunjuel u Kanu, Srebrnog huga u Čikagu i mnoge druge.

„Makavejev je bio oličenje filmskog autora koji ne pristaje na zanatske kalupe i pomera granice filmskog izraza. Bio je angažovan, kreativno provokativan, igrao se i bio slobodan. Bio je jedan od nosilaca srpskog autorskog filma druge polovine 20. veka, koji je davao podsticaje i drugima“, navodi se u telegramu saučešća ministra kulture Vladimira Vukosavljevića upućenog porodici Makavejev.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

0 Shares
Share
Tweet
Pin
Share
Share