Autorka: Dorota Terakovska; Izdavač: Propolis Books.

Ogledalo gospodina Grimsa je prelepa fantastična priča za decu, koja je osvojila pregršt nagrada: nagradu dečjeg žirija za knjigu godine, Mali dongi – nagradu poljske sekcije IBBY za 1995,  bestseler godine na takmičenju Dečji svet 1995. godine.

Govori o snazi ljubavi i odgovornosti, volji za životom, ljutnji i pobuni nad mračnim silama koje u sebi sadrže želju za moći. Donosi pogled na svet sličan našem, u kojem jedna važna stvar nedostaje.

Veliko Kosmičko Biće stvorilo je svet i sve planete milijardama godina ranije i ostavilo svojoj hirovitoj ćerki Prirodi da ga nadgleda, dozvoljavajući veliki broj izmena i odstupanja od predviđenog razvoja kosmosa. Čovek može da upravlja planetom, da putuje do zvezda i istražuje druge svetove. Ima pravo da gradi, stvara, čak i uništava ono što je njegovo. Ali – ne može da menja ono što je stvoreno bez njegovog uticaja. A poželeo je.

Agata se razlikovala od većine dece. Nije govorila mnogo, ali je imala nesvakidašnji dar – videla je i čula stvari koje drugi nisu: senku čoveka koji je prošao tuda pre nekoliko minuta, ukrštene odjeke davno završenih razgovora u telefonskoj slušalici obavljene ko zna kad i sliku u ogledalu koja ne reflektuje odraz, već je ulaz u Nešto. Osećala je kada na livadi udaljenoj tri kilometra procveta majčina dušica; čula bi šum krila ptica koje preleću tako visoko da se nisu mogle videti golim okom; umela je da uoči da vazduh ima različitu gustinu na različitim mestima i primetila da tamo – gde je najgušći stvara čudne, pokretne i žive oblike. Uglavnom joj niko nije verovao kada bi pričala o tome šta je videla, čula i osetila, pa je jednostavno prestala da govori o takvim stvarima.

Ogledalo gospodina Grimsa krije u sebi brojne životne mudrosti i brojne istine izbegavši zamku da sklizne u puko moralisanje. Donosi pogled na svet sličan našem, u kojem jedna važna stvar nedostaje. Naizgled namenjena starijoj deci, ona zapravo nema ograničenje u godinama, jer priča o univerzalnim vrednostima i o lošim pojavama koje se mogu desiti uvek i svuda: žudnji za moći, uništavanju prirode, mešanje u prirodni poredak stvari, ali i o snazi neprolazne nade da se loše stvari uvek mogu ispraviti i o razlikama dečjeg i odraslog pogleda na svet.

Često smo skloni da ne primećujemo male stvari. A ne postoje male stvari. Ne postoje nevažne sitnice. Sve je u našem životu važno, sve je povezano i sve ima neki dublji smisao, pa čak i plamenocrvena kosa jedne devojčice. Svi smo mi Jedno.

A Agata nije bez razloga rođena sa takvom kosom.

Dorota Terakovska (1938-2004) poljska je književnica i novinarka. Diplomirala je sociologiju, a dugi niz godina radila je kao urednica više poljskih časopisa. Od 1986. godine u potpunosti se okrenula književnosti. Pisala je fantastiku za decu i mlade. Dobitnica je više poljskih i međunarodnih nagrada i priznanja za književno stvaralaštvo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

0 Shares
Share
Tweet
Pin
Share
Share