Deseti mesec u ovoj godini počinje čarobnim instrumentom: Saksofonom. Da budemo precizni, 2. oktobra se u 20 časova u Velikoj dvorani Kolarca svečano otvara Peti međunarodni festival Belgrade SAXperience.

Ovaj jedinstveni međunarodni festival organizuje Udruženje saksofonista Srbije. Festival prati savremene tokove u muzici, a tokom pet dana Festivala (od 2. do 6. oktobra) ljubitelji saksofona imaće priliku ne samo da prisustvuju koncertima u najvažnijim dvoranama, nego i nastupima saksofonista na otvorenom, i klupskim svirkama.

MUZIČKI KREM 

Na svečanom otvaranju okupiće se sjajna ekipa internacionalnih muzičara: Naša svetski poznata i nagrađivana kompozitorka Anja Đorđević koja će izvesti svoje delo Nighscapes of Babylon i Belgrade Tango Frančeska Santučija.

Kompozicije Alesandra Marčela, Eitora Vila-Lobosa i Johana Sebastijana Baha izvodiće Eva Bartas i Nikola Arsenijević uz pratnju Velikog kamernog orkestra, pod dirigentskom palicom Aleksandra Sedlara i Frančeska Santučija.

Anja Đorđević je dobitnica je najveće domaće nagrade za kompozitore Stevan Mokranjac 2002. godine, za operu Narcis i Eho, koja je ujedno i prva scenski postavljena opera žene kompozitora u srpskoj muzici.

Osnovne studije je završila na FMU u klasi Vlastimira Trajkovića, a postdiplomske studije u klasi Zorana Erića na istom fakultetu.

Frančesko Santuči je učio komponovanje kod Roberta Mana, aranžiranje kod Lina Kuagljiera i Bruna Kanfora, a orkestarsko dirigovanje kod Frančeska de Masija

Njegova kompozicija je nagrađena priznanjem Međunarodnog saveza trubača World Selection za novu kompoziciju za trubu. Njegova muzika je obajvljivana od strane Riverberi Sonori, Beat Records, Pentaflowers, Rai Trade, Rara i BMG.

Eva Bartas i Nikola Arsenijević su zajedno završili čuveni pariski Konzervatorijum (CNSM) u klasi jednog od najboljih svetskih saksofonisa Kloda Delangla.

Nagrađivani su na značajnim takmičenjima kao što su Ecvropsko takmičenje – Gap, Međunarodno takmičenje za duvačke instrumente Aeolus u Nemačkoj i Međunarodno takmičenje Adolf Saks u Dinantu, Belgija i započeli su uspešnu solističku karijeru nastupajući sa orkestrima u Nemačkoj, Francuskoj, Sloveniji i Italiji.

CENTAR U BOJAMA SAKSOFONA

U toku festivala biće organizovani i popodnevni Koncerti na otvorenom: na platou ispred Kulturnog centra Beograda, Trgu Nikole Pašića, Cvetnom trgu, Knez Mihailovoj i na Kalemegdanu, kada će, svakog dana u 14 časova, nastupati Banda saksofonista – omladinski orkestar saksofona iz Srbije koji čine učenici osnovne i srednje muzičke škole “Josip Slavenski“.

Festival će se zatvoriti nastupom poznatog francuskog saksofoniste Batista Erbena i pijaniste Bojana Zulfikarpašića u Kombank dvorani, koji prvi put nastupaju zajedno.

Belgrade SAXperience nastavlja da živi i po zatvaranju kroz koncertnu turneju u šest gradova Srbije Le Tour de Sax.

U okviru turneje nastupiće jedan od najboljih mladih džez saksofonista iz Francuske Batist Erben i naš poznati džez pijanista Ivan Aleksijević.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

0 Shares
Share
Tweet
Pin
Share
Share