PIŠE: Aleksandar Bećić 

Verujte mi da u novinarskoj karijeri, koja je, evo, već 32 godine duga, nikad nisam dao tačniji naslov posle kog, zapravo, ne bi trebalo ni da pišem nešto više: Otpadnici (Slučaj prvi) – roman koji potpisuje A. A. Mijović je upravo to: surova, stvarna knjiga. 

FILM KOJI SE ČITA

Nema u Otpadnicima opisa koji vam dočaravaju atomsferu kroz autorovu opservaciju sivog i teškog neba i sumorne svakodnevice;  Nema u Otpadnicima trošenja vremena na opisivanje emocija koje u sebi proživljavaju junaci ovog prvenca; Nema u Otpadnicima, suštinski, ni jedne reči viška. To je film koji se čita.

Možda vam ovakva konstatacija zvuči kao naručena glorifikacija. Ako tako mislite – u krivu ste.

Za ove tri decenije u medijima odavno sam naučio da glasno i jasno kažem (napišem) da nešto valja ili da nešto ne valja.

Na skoro 300 strana suštinski filmskog štiva u prilici ste da se zapitate da li je moguće da je u Srbiji objavljeno ovako nešto, da se iza ovog naslova krije srpski (beogradski) autor?

Da, moguće je.

UMESTO NESBEA RECITE MIJOVIĆ

I molim vas da ne povlačite paralele između Otpadnika i majstora modernog krimi romana i trilera iz Švedske, Norveške, Engleske ili (ne daj Bože) Amerike. Neumesno je.

Ako želite da impresionirate nekoga svojom načitanošću u današnje vreme, umesto da pominjete imena Jua Nesbea, u novije vreme Tonija Parsonsa, Stiga Laršona ili Torstena Petersena, okrenite se svojoj književnosti i pomenite A. A. Mijović i Otpadnike.

Jer, za razliku od mnogih stranih autora trilera, koji se zapravo voze na krilima stare slave, Otpadnici koje potpisuje A. A. Mijović se bore za svoje mesto pod suncem i žele da vas – ne samo privuku, nego i uvuku u sopstvenu mrežu, mrežu koja će se zasigurno nastaviti novim slučajevima.

Oni vas sumorno, surovo, stvarno vode kroz vrlo postojeću svakodnevicu Srbije i njen kriminalno – policijski (ili policijsko – kriminalni, svejedno) milje gotovo prevelikom brzinom, ne dozvoljavajući vam da ostavite knjigu kako biste nešto pročitali sutra.

ZAPLET

Glavni junak Otpadnika – inspektor Uroš i njegov tim koji čine Andrej, Vera i kompjuterski stručnjak Peđa susreću se baš s onim stvarima koje možete iz dana u dan čitati na stranicama crne hronike u prestoničkim medijima: naizgled benigno vršnjačko nasilje, trgovina ljudima, dečja pornografija nad kojom se svi užasavamo, baš kao i nad mučenjima i ubistvima koja su nažalost postala sastavni deo ritma Beograda.

S druge strane tim Otpadnika se susreće i sa onom drugom, neopisanom stranom medalje rada u policiji, koja podrazumeva razna podmetanja, nameštaljke, ratove klanova, interese i „više“ interese moćnika iz vrha vlasti.

Pročitajte Otpadnike. Ako ništa drugo, imaćete sjajan poklon za prijatelje. Knjigu možete kupiti u svim bolje snabdevenim knjižarama ili na sajtu njenog izdavača, Ammonite Books.

Jedan komentar o “Otpadnici – surova, stvarna knjiga

  1. Knjigu sam pročitala ne Jednom, nego (bar) tri puta. Svaku ovde napisanu reč bih i ja Sama napisala, samo kada bih umela. Dakle, odlična, velika knjiga. Od srca preporučujem, čak i onima koji inače nisu ljubitelji ovog žanra.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

142 Shares
Share142
Tweet
Pin
Share
Share