Valjda igrom sudbine, projekcija novog filma čuvenog reditelja i scenariste Gorana Markovića, kojom su svečano otvoreni 54.  Filmski susreti u Nišu, Delirijum tremensa, odigrala se upravo – na Markovićev rođendan!

Sve je naravno, počelo tradicionalnim usklikom „Kolege glumci, tvrđava je naša“. Ovu rečenicu izgovorila je Nela Mihailović, koja će ove godine predsedavati glumačkim žirijem uz Gorana Radakovića i Tamaru Aleksić.

Potom je predsednik Udruženja glumaca Srbije Vladan Živković uručio glumici Gorici Popović plaketu Pavle Vujisić za izuzetan doprinos umetnosti glume u domećem filmu.

Našu slavnu glumicu publika je pozdravila ovacijama praćenim aplauzom kolega na sceni. Prilikom uručenja plakete je izjavila:

„Nekoliko puta sam sa radošću izlazila na ovu scenu, počev od svog prvog filma Miris poljskog cveća. Rado sam dolazila svaki put, godine su došle i rodne i sušne, i sumorne i blistave, ali su i prošle. Ovo je kruna jednog opusa, neću da kažem karijere, kruna glumačkih radova, pogotovu što je dodeljuju kolege u Nišu. Hvala vam na vernosti, ljubavi i poštovanju. Ne stavljam tačku, već zarez i idemo dalje!“

Ispričala je publici anegdotu sa snimanja filma sa Pajom Vujisićem Halo taksi, u kojem je glumila taksistu, ali još nije vozila i poručila mu: „Pajo, naučila sam i da vozim i još što-šta oko glume!“

Praćeno vatrometom, Gorica Popović proglasila je 54. Filmske svečanosti otvorenim, dok su glumci sa scene tradicionalno bacili po jednu ružu publici, a zatim je filmski program festivala započeo projekcijom filma Gorana Markovića Delirijum tremens u prepunoj Letnjoj pozornici niške Tvrđave.

U Delirijum tremensu pored Tike Stanića igraju Gorica Popović, Anita Mančić, Dragan Petrović Pele, Nada Šargin, Miodrag Miki Krstović, Igor Đorđević, Bereda Rešit, Milica Zarić, Svetozar Cvetkovića, Maša Dakić, Goran Daničić i Srđan Timarov.

Film je snimljen u produkciji RTS, a naći će se u bioskopima širom Srbije, Crne Gore i Republike Srpske od 29. avgusta u distribuciji Fame Solutions.

Na ovogodišnjim Glumačkim susretima biće dodeljeno osam glumačkih nagrada za uloge u ukupno 12 filmova koliko će biti prikazano u takmičarskom programu tokom festivala.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

0 Shares
Share
Tweet
Pin
Share
Share