Kanadski film „Pad američkog carstva“ reditelja Denija Arkana predstavlja svojevrsnu kritiku savremenog potrošačkog društva i devalviranja vrednosti u kapitalističkom sistemu u kojem je jedini društveni motor novac.

Film će premijerno biti prikazan u bioskopu Cineplexx UŠĆE Shopping Center 23.2. u 17.30. dok su reprize zakazane za 24. februar i 2. i 3. mart.

Radnja filma prati Pjera-Pola, doktora filozofije koji radi kao dostavljač ne bi li sebi obezbedio pristojan život.

Autor ga u filmu stavlja pred moralnu dilemu karakterističnu za sva moderna društva XXI veka – izabrati novac ili lični integritet. Arkan postavlja novac kao koren svih problema, kao tema koja se stalno provlači kroz njegove filmove, ukazuje na problem miliona ljudi koji spavaju na ulicama  Montreala i upire prstom na velike korporacije koje stvaraju nejednakosti u savremenom svetu.

Glavne uloge u filmu tumače kanadski glumci Alexandre Landry, Maxim Roy i Vincent Leclerc.

U pitanju je „Slikovit i zanimljiv osvrt na amoralnost kapitalizma koja donosi savršen spoj noir melodrame i satirične komedije“, smatra kritičar Variety-ja.

Film reditelja Emanuela Finkijea „Sećanje na bol Margaret Dira“ premijerno će biti prikazan u Domu omladine u subotu, 23. februara u 20h. Ovaj francuski film snimljen je na osnovu romana „Bol“ spisateljice Margarit Dira i biće prikazan  u okviru programa Fokus Evropa.

Reditelj filma ističe kako ga je na ovaj film inspirisalo prvenstveno lično iskustvo – jer je i sam imao članove porodice koji su poslati u logor i naglašava da iako je nesumnjivo glavni lik filma Margerit Dira, ona priča jednu priču koju su proživeli mnogi.

„Margaret  je žena kao i svaka druga, jedna od mnogih žena koja je bila prinuđena da čeka nekoga da se vrati kući. Sve te žene – kroz sve ratove u istoriji, znaju pravo značenje reči „užas“. Margaret je ovde govornica u ime svih tih žena“, smatra Finkije.

Radnja filma smeštena je u 1944. godinu u Pariz koji je pod nacističkom okupacijom. Mlada i talentovana spisateljica Margaret Dira je član Poketa otpora zajedno sa svojim mužem Robertom Antelmom.

Nakon što njenog supruga deportuje Gestapo ona se upušta u riskantnu romansu sa saradnikom Višijevske Francuske ne bi li pomogla svom mužu.

Glavne uloge u filmu tumače: Mélanie Thierry, Benoît Magimel, Benjamin Biolay.

Prema tvrdnji New Yorkera,  „ovo je ozbiljan, visoko intelektualni film.“

https://www.fest.rs/Movies/4698/LA-DOULEUR–MEMORY-OF-PAIN.shtml

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

0 Shares
Share
Tweet
Pin
Share
Share