Hrvatski filmski reditelj Rajko Grlić, kog, osim po fantastičnim filmovima, publika u Srbiji pamti i po seriji “Grlom u jagode”, dobiće ove godine na Festivalu evropskog filma Palić nagradu “Aleksandar Lifka”.

Ovu nagradu Festival tradicionalno dodeljuje istaknutim domaćim i inostranim filmskim stvaraocima, koji su svojim angažmanom dali izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji ostavivši neizbrisiv trag.

Grlić će, uz našeg scenografa Miljena Kljakovića Kreku biti ovogodišnji laureat nagrade, zahvaljujući kultnim filmovima “Samo jednom se ljubi”, “U raljama života”, “Karaula”, “Ustav Republike Hrvatske”…

Grlić je magistrirao režiju na poznatoj praškoj filmskoj akademiji FAMU 1971. Njegovi filmovi prikazivani su na pet kontinenata, kao i na najvećim svetskim festivalima, uključujući i Kanski.

Slavni filmski režiser će biti ovogodišnji laureat nagrade, zahvaljujući kultnim filmovima “Samo jednom se ljubi”, “U raljama života”, “Karaula”, “Ustav Republike Hrvatske”

Napisao je, režirao i producirao interaktivnu filmsku školu “How to Make Your Movie; An Interactive Film School”, koja je 1998. u Njujorku proglašena za najbolju svetsku multimediju.

Ovogodišnje, dvadeset šesto izdanje Festivala evropskog filma Palić, održaće se od 20. do 26. jula na Paliću i u Subotici, u organizaciji Otvorenog univerziteta Subotica.

Grlić (u sredini) tokom promocije svoje knjige „Neispričane priče“ u Kinoteci

Tokom predfestivalskog programa i centralnog dela manifestacije publici će biti predstavljeno više od 130 filmova iz svih krajeva Evrope, i to u 15 različitih selekcija i programskih celina. Mnogi od filmova imaće svoju srpsku i regionalnu premijeru.

Filmski festival Palić osnovan je 1992. godine i  od nekadašnjih malih i nepretencioznih Palićkih filmskih večeri, preko upornih pokušaja stvaranja ozbiljnog regionalnog festivala u teškim vremenima izolacije i prvih pokušaja povezivanja kinematografija tada zaraćenih zemalja izrastao je u važnu tačku na mapi evropskih filmskih festivala.

Festival su posetili, između ostalih, Nikita Mihalkov, Ken Louč, Roj Anderson, Ken Rasel, Brajan Koks, Teo Angelopulos, Kristi Puju, Jirži Mencl kao i najveća imena srpske i jugoslovenske kinematografije.

FEF Palić je i dobitnik nagrade EFFE (u organizaciji Evropske asocijacije festivala) za najbolji evropski umetnički festival u 2017-18. godini.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

0 Shares
Share
Tweet
Pin
Share
Share