„Jako sam dirnut što primam ovu nagradu na čemu se zahvaljujem Palićkom filmskom festivalu.”

Ovim rečima počeo je svoje obraćanje publici francuski reditelj Jean Charles Hue koji je u ponedeljak na Letnjoj pozornici dobio nagradu Underground Spirit:

“Postoje dva razloga zbog kojih sam ponosan – prvo, pohađao sam jednu umetničku školu sa željom da stvaram filmove koje sam tada nazivao Underground, i divio sam se autorima iz tog domena. Zato mi je velika čast da danas primim nagradu koja nosi to ime. Drugi razlog je taj što sam moj prvi film realizovao u Srbiji, blizu Novog Sada pre dvadesetak godina. Imam utisak da sam ovom nagradom zaokružio nešto u svom životu i na tome vam se zahvaljujem“, rekao je Hue na Festivalu evropskog filma Palić.

Hue i Nil Jang

Tokom jučerašnjeg programa prikazani su i filmovi autora koji su takođe gosti festivala. U pitanju su ostvarenja „Horizont“ (Anya Tsyrlina) i „Najbolji filmovi 2018.“ (Luis Azevedo) iz selekcije Mladi duh Evrope. Jedan od gostiju festivala je i Milan Milosavljević producent filma „Dogs, moon river and Baudelaire“ Marije Kovačine koji je deo istoimenog programa.

Govoreći o svom filmu „Horizont“ čija je radnja smeštena u vreme Sovjetskog Saveza, korediteljka Anya Tsyrlina istakla je:

„Film je napravljen od državnih arhivskih snimaka o mom rodnom mestu u Sibiru. Igrom slučaja naišli smo na osobu koja ima dosta materijala koje smo mogli da iskoristimo, a koji nude dosta informacija o tom vremenu. Ovaj film u meni budi nostalgiju jer me vraća u period mog detinjstva.“

Producent filma „Dogs, moon river and Baudelaire“ Marije Kovačine govorio je o onom što ovo kratkometražno ostvarenje čini specifičnim:

„Čini mi se da je Marija, kao montažerka i rediteljka, uspela da svoju estetiku i ljubav prema muzici i filmu stavi u ovaj film koji je prilično suptilan i nežan, a koji je Nil Jang prepoznao. Stariji materijal koji je korišćen u filmu budi nostalgične momente vezane za neko drugo vreme, u kojem ona svojom montažom i originalnom muzikom koju je radio nemački autor, želi da dočara neko posebno stanje.“

U okviru konferencije za medije održana je i promocija knjige u izdanju Filmskog centra Srbije – „The Best Serbian Films of the 21st century“ Đorđa Bajića, Zorana Jankovića i Ivana Velisavljevića na engleskom jeziku. Tim povodom, Đorđe Bajić se osvrnuo na ideju sa kojom je ovaj kritički zbornik nastao:

„Naša prvobitna ideja je bila da „Kritički vodič kroz srpski film 2000-2017“ prevedemo u celosti, ali smo u razgovoru sa Bobanom Jevtićem, tadašnjim direktorom Filmskog centra Srbije, ipak odlučili da to bude izbor najboljih filmova kako bismo na afirmativan način prikazali srpski film.“

Zoran Janković je istakao sadržaj knjige:

„Prvi deo knjige, koji je i najobimniji, predstavlja naš izbor najboljih filmova, dok drugi segment čini izbor pet najboljih ostvarenja rediteljskih veterana. „The Best Serbian Films of the 21st century“ završava se izborom pet najboljih igranih filmova autora mlađih od 28 godina kako bi se time ukazalo da domaća kinematografija ide na bolje.“

FOTO: Ivica Vojnić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

0 Shares
Share
Tweet
Pin
Share
Share