Francuski film „Jadnici“ u režiji Lađa Lija proglašen je najboljim na 26. Festivalu evropskog filma Palić, koji se završava večeras, ceremonijom uručenja nagrada i projekcijom filma „Mladi Ahmed“, braće Darden.

Međunarodni žiri (Tom Burke, predsednik (Velika Britanija, glumac), Silas Cumerkas (Grčka, reditelj), Lorens Tusi (Nemačka, reditelj), Aleš Pavlin (Slovenija, producent) i naša glumica Marta Beneš) dodelio je ovo francuskom ostvarenju Zlatni toranj za najbolji film uz konstataciju da je reč o „uspešnoj kombinaciji žanrovskog narativa sa živim istraživanjem problema koji govore ne samo o obespravljenima u Francuskoj, već i širom sveta“.

„Jadnike“ je nagradio i FIPRESCI žiri, koji su činili filmski kritičari Jan Storo (Norveška), Ejtn O’Nil (Francuska) i Barbara Kosecka (Poljska).

Juris Kursijetis, reditelj koji je potpisao letonsko-belgijsko-francusku koprodukciju „Oleg“ osvojio je Zlatni toranj za „majstorsko preplitanje brutalnosti i humanosti, profanog i svetog, beznađa i snažne lepote, kako bi prikazao organski tačan portret našeg vremena“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

28 Shares
Share28
Tweet
Pin
Share
Share