Treći Salon knjiga srpskih autora biće otvoren 16. marta u Torontu a tema ovogodišnjeg salona je maksima Miloša Crnjanskog „Mi ćemo izumreti i doći će bolje stoleće, ono uvek dolazi“.

Svaki Salon knjige kao amajliju nosi podsećanje na delo Miloša Crnjanskog, i njegove stihove koristi kao moto. Književno kulturna manifestacija Salon Knjiga u Torontu, je promotivni događaj na kom su izložene knjige srpskih autora, ali i autorske prezentacije, paneli i polemike,stare i retke knjige, časopisi i izdavači. Uz dijalog o autorskim knjigama i njhovim ostalim kulturnim aktivnostima, kroz panele i polemike, kritičke spise i eseje razgovara se i o dostupnosti knjige i podsticanju i jačanju knjižnog fonda na srpskom jeziku u bibliotekama u Kanadi, o časopisima na srpskom, o prožimanju ostalih umetnosti kroz književnost, o stripovima i ilustratorima, o slikarstvu, pozorištu i o filmu.

Na svečanom otvaranju biće predstavljena knjiga vizuelnog umetnika Saše Rajšića, biće prikazana video prezentacija Muzeja naivne i marginalne umetnosti i dvojezične monografije, a predstaviće se i strip crtači Nina Bunjevac, Ivana Filipović i Bojan Redžić. Zatim, svoje crteže će predstaviti  Vanja Vuleta Jovanović, slikama Jelena Bujošević, a glumac Mladen Obradović scenarijom za predstavu.

Na Trećem Salonu knjiga biće izložene knjige mnogih autora: Miljana Paunovića, Radovana Gajića, Saše Rajšića, Ilije Šaule, Maje Pop, Dušice Ivanović, Novke Petrović, Milića Radevića, Sreta Petrića, Želimira Mlađenovića, Vesne Nedić, Ane Ginić, Katarine Kostić, Nine Krstić, Nataše Bartule, Voje Mačara, Ane Savić, Bojane Bosiljčić, Tanje Ajtić, Radomira Mićunovića, Danijele Mrdak, Srđana Bajića, Jasmine Franolić, Dragana Baloga, Danijela Mirkova, Nebojše Krljara, Goraba Fabi, Radmile Karać, Branka Pirgića, Marte Trklje.

U nedelju 17. marta u 18 časova autori učesnika Salona knjiga razgovaraće sa publikom o svojim knjigama na pojedinačnim prezentacijama, o mentorima koji su inspirisali njihov rad podstaknuti esejom koji je Ana Savić pripremila o Radomiru Mićunoviću, o podsticanju upotrebe ćirilice kroz radionicu koju je pripremila Ana Ginić, o Branku Pirgiću i njegovom nedavno objavljenom zborniku radove posvećenom ovom piscu pod nazivom “Branko Pirgić – putovanja i sećanja“, sa Dušicom Ivanović, koja je jedan od autora zastupljenih u ovom zborniku, o pesnicama čitajući poeziju, o časopisima i knjigama u nastajanju.

IZVOR: RIC /Denis Milović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

0 Shares
Share
Tweet
Pin
Share
Share