Pobeda nezavisnih nad gigantima! 

Ovim rečima najjednostavnije se može opisati rezultat današnjeg glasanja u Evropskom parlamentu, gde je odlučeno da se nastavi sa reformom autorskih prava. 

Čitav tekst direktive usvojen je sa gotovo dvotrećinskom većinom na glasanju: 438 poslanika Evropskog parlamenta bilo je za, 226 je glasalo protiv, dok se 39 predstavnika suzdržalo od glasanja.

To je značajna razlika u odnosu na jul ove godine, kada je Direktiva većinski odbačena u Strazburu od strane predstavnika 22 evropske zemlje (za je bila tek šačica članica).

ZAŠTO SE KREATIVCI BUNE?

Šta se zapravo traži od Evropske unije? Zašto reformu Zakona o autorskim pravima?

Jednostavno je:

Globalne platforme (Facebook, Amazon, Youtube i sl.) zgrću milijarde profita na autorskim snimcima i ne dozvoljavaju autorima ni pravo odluke (da li žele biti objavljeni u nečijem fidu ili ne, na nečijem profilu ili ne), ni pravičnu nadoknadu:

Youtube na primer za jedno emitovanje kreativnog videa plaća 0.00060 evra (oko sedam para).

REAKCIJA IMPALE

„Ovo je sjajan dan za evropsko zakonodavstvo. Parlament EU poslao je jasnu poruku da se autorska prava moraju modernizovati, kako bi se pojasnile obaveze platformi prema kreativnim radovima koje oni distribuiraju“, istakla je Helen Smit, izvršna predsednica udruženja IMPALA, koje okuplja i promoviše nezavisne muzičke izdavačke kompanije. 

Sledeći korak u proceduri Brisela je da se uđe u završne pregovore sa zemljama članicama i Evropskom komisijom kako bi se doneo zaključak, što može biti završeno do kraja godine.

„Najzad možemo da uđemo u poslednju fazu pregovora kojim bismo obezbedili fer, samoodrživi internet. Zahvaljujemo se svima koji su danas glasali za naše ideje. Postojeće platforme obezbeđuju jedinstvene odnose između umetnika i fanova, a reforma autorskih prava se odnosi na rebalans i utvrđivanje pravnog okvira u okruženju. Očekujemo da se brzo načini sledeći korak i postigne sporazum oko preciznog i balansiranog teksta buduće zakonske platforme. Oči sveta uperene su u Evropu, koja treba da postavi nove standarde za onlajn dostupne kreativce i odgovornije društvene platforme“, zaključila je Helen Smit.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

0 Shares
Share
Tweet
Pin
Share
Share