Nekad davno, u prošlom veku, u prošlom milenijumu, Srbija i Beograd imali su časopis koji je po kvalitetu svog sadržaja mogao da stoji rame uz rame sa svetskim izdanjima ovog tipa: Zvao se Ritam. 

Ritam je bio sinonim za alternativnu scenu filma, muzike, stripa koji je, zahvaljujući imenima autora, izboru tema i načinu njihove obrade, bio sam vrh svetskog izdavaštva.

Digitalizacija ovog časopisa koji je izlazio redovno od 1989 do 1991 (sa pauzama do 1995) počela je danas u Centru za digitalizaciju Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“

Prema rečima nadležnih iz Biblioteke, prvi digitalni brojevi časopisa Ritam biće dostupni online na sajtu biblioteke, na kom se trenutno nalazi više od 600.000 stranica, uključujući i najvrednije artefakte kulturnog nasleđa naše zemlje.

Novi brojevi Ritma će se, kako se digitalizacija bude odvijala, sukcesivno dodavati, što praktično znači da će na ovoj adresi za nekoliko meseci biti dostupna kompletna arhiva kultnog kulturnog magazina. .

Digitalizacija Ritma biće obavljena po najvišim svetskim standardima, u skladu sa preporukama Nacionalnog okvira za digitalizaciju periodike u Republici Srbiji koji je usvojen u novembru prošle godine.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

144 Shares
Share144
Tweet
Pin
Share
Share