Počelo je! I to po 47. put! Naravno, govorimo o najpoznatijem festivalu u Srbiji. Dovoljno je samo reći FEST. Ako bismo pokušali da u najkraćem opišemo ovogodišnji FEST, mogli bismo to da uradimo kroz brojke: 

47 izdanje festivala
125 filmova na programu
13 lokacija prikazivanja
13 domaćih ostvarenja
10 dana festivala
2 takmičarske selekcije
50.000 prodatih ulaznica

Ako bismo hteli da budemo krajnje informativni, mogli bismo da kažemo da je projekcijom filma „Miljenica“ Jorgosa Lantimosa u Sava centru zvanično počeo 47. Međunarodni filmski festival u Beogradu.

FEST je otvorio mladi argentinski glumac Ćino Darin, koji je našoj publici poznat po jednom od najgledanijih filmova FEST-a, Kraljica Španije, a ove godine će se predstaviti u filmu Crni anđeo.

On je izjavio da mu je jako drago što ima priliku da vidi toliki broj ljudi ispred filmskog platna, i zvanično proglasio festival otvorenim.

MEGALOMANSKI ILI LOGIČNO? 

Prema rečima filmskog kritičara Blica, Milana Vlajčića, ovogodišnji filmski festival je preobiman:

„Stiže nam džinovska, pomalo megalomanska ponuda od 125 filmova. Ko će to savladati, valjalo bi videti desetak filmova dnevno. Nemoguća misija! Naravno, ni oni koji su obilazili velike festivale nisu videli ni petinu ponuđenog“, rekao je za Blic posvećeni hroničar FEST-a.

PETO TAKMIČARSKO IZDANJE 

FEST je od 2015. godine dobio i takmičarski karakter. Ove godine, filmovi će se nadmetati u dve selekcije: glavnoj i selekciji „Srpski film i prijatelji“.

U glavnom takmičarskom programu biće prikazano 14 filmova, među kojima je Kapernaum libanske rediteljke Nadin Labaki, koja je nominovana za Oskara u kategoriji za najbolji strani film.

O nagradama će odlučivati žiri u sastavu Goran Bogdan (predsednik), Bojan Vuletić, Milena Zupančič, Joana Urikaru i Nada Šargin.

U programu posvećenom srpskom filmu, u okviru koje će biti prikazivana domaća ostvarenja i ostvarenja u kojima je Srbija bila manjinski koproducent, gledaćemo 13 filmova. Direktor FEST-a, Jugoslav Pantelić navodi da je ovogodišnja selekcija srpskog filma gotovo jednaka glavnom takmičarskom programu.

Publika će moći da vidi “Delirijum tremens” Gorana Markovića, „Slučaj Makavejev“ Gorana Radovanovića, „Šavovi“ Miroslava Terzića, „Poslednji Srbin u Hrvatskoj“ Predraga Ličine, „Reži“ Koste Đorđevića, „Bio sam kod kuće, ali…“ Angele Šanelec…

POTENCIJALNI OSKAROVCI

Uz „Miljenicu“, koja ima 10 nominacija za nagradu Američke filmske akademije, beogradska publika moći će da vidi i film “Potpredsednik” Adama Mekeja, „Ženu“ za koji je Glen Klouz nominovana za najbolju glumicu i „Šapat ulice“, film zbog kog je Redžina King nominovana za najbolju sporednu glumicu.

Beogradska publika moći će da pogleda i film „Zelena knjiga“ Pitera Farelija (nominacija za najbolji film), „Hladni rat“ Pavela Pavlikovskog (nominacija za najbolju režiju, najbolji strani film…). Treba pomenuti i animirani film „Mirai“ nominovan u kategoriji za najbolji animirani film.

Publika u Centru „Sava“ biće u prilici da vidi zvezde iz filma Bela vranaAnđeo i mnogih drugih.

DVORANE I ULAZNICE

Fest će se odvijati u čak 13 beogradskih dvorana: Sava centar, Kombank dvorana, Dom omladine, DKCB, Fontana, Muzej Jugoslovenske kinoteke, Jugoslovenska kinoteka, CZK „Vlada Divljan“, Cine Grand – Capitol Park Rakovica, Cineplexx UŠĆE Shopping Center, Cineplexx 4D Delta city, Cineplexx BIG Beograd, Art bioskop Kolarac i CZK Sopot. Cena ulaznica je od 250 do 400 dinara.

IZVOR: RTS/Fest/Blic
FOTO: Dušan Milenković/FEST

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

0 Shares
Share
Tweet
Pin
Share
Share