Beograd je spreman za svet bez ljudi. Beograd je spreman za još jedan, 52. po redu, Bitef. 

Beogradski internacionalni teatarski festival počinje u danu kada u srpskoj prestonici sve vrvi od kulturnih događaja: 13. septembra i traje sve do 22. septembra. 

Istina, 13. septembra, u prologu festivala (ili da kažemo – generalnoj probi, pozorišnim rečnikom), u Sava centru biće izvedena predstava slovenačkog reditelja Dragana Živadinova „Odilo. Zatamnjenje. Oratorijum“.

U petak će se na sceni Jugoslovenskog dramskog pozorišta pred publikom Bitefa pojaviti Srećko Horvat, hrvatski filozof, koji će otvoriti Festival svojom besedom, a potom će biti odigrana predstava „Svita br. 3 Evropa“ francuskog reditelja i miljenika beogradske publike Žorisa Lakosta.

SVET KLIZI U DESNO

Slogan ovogodišnjeg Bitefa je – Svet bez ljudi. Sve predstave su posvećene upravo tome: modernom svetu koji je ranjen raznim rasizmima, ksenofobijom, ekspanzijom radikalne nove desnice u mnogim zemljama Evropske unije. O tome govori i domaća predstava „Bolivud“ po tekstu i režiji Maje Pelević.

Tri predstave na ovogodišnjem Bitefu nemaju glumce na sceni: u pitanju su instalacije i spektakli kakve naša publika do danas nije videla.

Umetnički direktor Bitefa, Ivan Medenica, precizirao je da ovogodišnje predstave „predstavljaju kritiku i upozorenje u kom pravcu klize evropska i sva ostala društva“.

„Bitef je uvek bio politički osvešćen festival. Nikad nismo stavljali glavu u pesak pred onim što su najznačajniji izazovi savremenog sveta, a rast ekstremne desnice to izvesno jeste“, rekao je Medenica.

Delegacija Evropske unije u Srbiji ove godine je podržala Bitef, koji je uvek „uspevao da zadrži svoj inovativni, kritički i hrabri duh“, istakao je ambasador EU u našoj zemlji Sem Fabricio:

„Bitef je deo kulturnog nasleđa, po kom Beograd postaje prepoznatljiv na međunarodnoj umetničkoj sceni. Evropska unija je izuzetno ponosna jer je 2018. godine pružila jednu od najznačajnijih podrški festivalu i to sa ciljem da pomogne Bitefu da plasira bogate i inspirativne predstave beogradskoj publici“, rekao je Mori pred novinarima.

Organizatori Bitefa skreću pažnju srpskoj publici na estonsku predstavu fizičkog teatra „NO43 Prljavština“.

U ringu punom blata, glumci će izvoditi niz neverbalnih situacija: od situacija iz svakodnevnog života, do hrišćanskih dogmi i alegorija. Predstava će biti emitovana uživo na Drugom programu RTS-a, ali i na Trgu Nikole Pašića u Beogradu.

NAGRADE I ŽIRI

Žiri ovogodišnjeg Bitefa čine rediteljka Radmila Vojvodić (Crna Gora), glumica Aleksandra Janković (Srbija), umetnička direktorka i koreograf na pozorišnoj akademiji u Amsterdamu Bojana Mladenović, pozorištni kritičar Brajan Liz (Velika Britanija). Predsednica žirija dolazi iz Mađarske: Dr Judit Čaki, pozorišna kritičarka i teatrolog.

Na Bitefu će i ove godine biti dodeljene nagrade Grand Prix Mira Trailović (za najbolju predstavu), specijalna nagrada Jovan Ćirilov, nagrada Politikinog žirija i nagrada publike.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

0 Shares
Share
Tweet
Pin
Share
Share